Tehnologii in cadrul echipamentelor montane: OrthoLite®

  Azi iti propun sa vorbim despre tehnologiile care au penetrat piata echipamentelor montane. De la Gore-Tex®, care e cea mai cunoscuta, pana la Vibram® sau Duraflex si YKK. Despre acestea am tot povestit, le-am exemplificat in review-uri la bocanci de munte, rucsaci, saci de dormit sau corturi. Despre tehnologia revolutionara OrthoLite® insa nu prea se vorbeste.

  Aceasta tehnologie, la fel ca si precedentele din domeniu, au ajuns sa fie preluate cu succes de marii producatori de incaltaminte de munte pentru ca ajuta la performanta sportivilor. OrthoLite® a pornit de la un proiect ingineresc medical, pentru ca era nevoie pe piata de niste branturi capabile sa pastreze piciorul cu adevarat uscat si curat. Si cand spun curat, ma refer la steril, adica sa nu se adune ciuperci, bacterii, producatoare de micoze s.a.m.d. Compania OrthoLite si brandul OrthoLite® sunt oarecum recente, abia in 1997 au intrat in bransa. Totusi, intr-un timp chiar asa de scurt, OrthoLite® a devenit principalul furnizor de branturi ortopedice pentru producatorii de incaltaminte sportiva.

  Beneficii incontestabile OrthoLite®

  Ca sa vorbim totusi concret, iata care sunt beneficiile unei incaltaminte care are branturi OrthoLite®:

  Talpa isi pastreaza o temperatura confortabila

  Desigur, stii ca prin transpiratie, ne reglam temperatura corporala. Insa de multe ori atunci cand facem efort fizic intens, talpa piciorului, fiind inchisa in interiorul ghetei ori bocancului, se supraincalzeste. Asta poate genera disconfort, iar umezeala atrage bacterii si pielea sufera. Ca sa inlature toate aceste neplaceri, s-au inventat niste branturi care permit aerului sa circule, si sa evapore transpiratia. Astfel piciorul se raceste atat cat trebuie si pielea ramane curata. Branturile astea sunt fabricate din ceea ce se numeste open-cell foam, adica niste celule aerisibile din spuma, care realizeaza un circuit al aerului, chiar daca piciorul e inchis practic in bocanc.

  Confort si balans la mers indelungat

  Piciorul uman are nevoie de un balans la mers, si de aderenta. Pe aceste branturi, pielea nu aluneca, deci nu se freaca si nu se formeaza basici si bataturi. In plus, pernutele incorporate in ele iti dau senzatia de echilibru, de sustinere confortabila la mers si la efort. Se simte diferenta mai ales atunci cand mergi pe terenuri dificile.

  Agenti antimicrobieni

  OrthoLite® a patentat o formula antimicrobiana care nu-si uzeaza capacitatile in timp. Asta mi se pare extraordinar! Branturile inlatura ciupercile si bacteriile. Astfel transpiratia nu este impiedicata, asa cum se intampla in cazul sprayurilor antiperspirante. Pentru ca transpiratia este buna, ea e menita sa ne regleze temperatura si sa elimine toxinele din corp. Dar evaporarea ei este ajutata, iar alergiile nu vor aparea, nici alte probleme ale pielii, ori mirosuri neplacute.

  Eco-friendly si usor de spalat la masina

  Ei, iata si niste beneficii mai moderne, sa le zicem. Bine, in privinta materialului reciclat, care face branturile prietenoase cu natura, atitudinea asta din partea unei companii ar fi trebuit sa existe de cand s-au infiintat toate brand-urile producatoare, ca doar pentru iubitorii de natura s-au inventat. Si ar fi absolut stupid si ilogic sa nu protejeze insasi natura, nu? Si ca sa fie si usor de intretinut, branturile acestea se spala linistit in masina automata.

  Eu sunt sigur ca OrthoLite®, desi este deja un standard, va deveni si mai cunsocuta. Si chiar merita sa fie asa! Hai sa ii ajutam pe oamenii astia care si-au pus toate resursele si cunostintele de medicina si inginerie sa devina mai cunoscuti si apreciati si in Romania. Este timpul, cred eu, sa cautam calitatea, sa nu mai facem compromisuri cu sanatatea noastra. Pentru inceput, haide sa dam share ca sa afle cat mai multi de ultimele tehnologii din domeniu!

  Tags:

  Ads

  You May Also Like

  De ce unii prefera sa foloseasca prelata cort in campari?

  Avantajele prelatei cort, un echipament cu ”enspe” utilizari: De ce unii o prefera?

  Prelata cort… pentru unii-i muma, pentru alti-i ciuma… Asa ca orice alt echipament. Ca ...

  Descopera 3 dintre cele mai periculoase trasee montane din lume!

  Descopera 3 dintre cele mai periculoase trasee montane din lume!

  Poteci care strabat inaltimi ametitoare, pasarele ce traverseaza rauri involburate, versanti aproape verticali… Ceva ...

  Obiceiuri de Paste. Plugarul – obicei folcloric prezent in satele fagarasene

  Plugarul este un obicei folcloric prezent in cateva sate fagarasene, in care este sarbatorit ...

  Dupa Harvey si Irma, urmeaza Jose si Katia – Cum se stabilesc numele uraganelor?

  Dupa Harvey si Irma, urmeaza Jose si Katia – Cum se stabilesc numele uraganelor?

  Dupa ce uraganele Harvey si mai de curand Irma au monopolizat media intregului mapamond, ...

  Idei de calatorie – Cele mai neobisnuite muzee din lume

  Idei de calatorie – Cele mai neobisnuite muzee din lume

  Daca esti in cautarea unor idei de calatorie iesite din tipare, aici ai toate ...