Care sunt considerate cele mai adrenalinice sporturi extreme? Tu pe care-l preferi?

  Care sunt considerate cele mai adrenalinice sporturi extreme? Tu pe care-l preferi?

  Unele persoane, suficient de indraznete, practica sporturi extreme tocmai pentru ca doresc sa-si ”probeze” vointa extraordinara de a rezista in fata numeroaselor pericole pe care acestea le implica.

  De cate ori in viata nu te-ai gandit sa incerci aceleasi senzatii ca un parasutist in timpul salturilor? Probabil ca ai sfarsit prin a-ti spune ca asemenea provocari nu sunt pe gustul tau, ca nu te simti indeajuns de pregatit incat sa ti le asumi.

  Insa dorinta ramane, persista, precum un vulcan mocnind.

  Prin ce e caracterizeaza sporturile extreme?

  Inainte de a ajunge la lista propriu-zisa cu sporturi extreme, ar fi oportuna o clarificare a notiunii in sine.

  Categoria ”off limits” sau ”actions” cuprinde o ramura particulara a disciplinelor sportive, in care atletii se supun unor incercari fizice si mentale care, de multe ori, parca sfideaza legile fizicii. Aceste activitati se bazeaza pe depasirea propriilor limite, pe testarea propriului corp infruntand natura.

  Indiferent de ”versiune”, exista niste riscuri ce pun in pericol viata insasi. Iar cand incercarile se transforma in reusite, atletii se vor simti ca niste supereroi in adevaratul sens al cuvantului.

  La fel vor fi priviti si de restul.

  Insa daca simti ca situatiile riscante nu ti se potrivesc, ca nu le poti face fata, inseamna ca mai bine ramai deoparte. In caz contrar, cu nerabdare, vei astepta clipa in care adrenalina-ti va invada corpul. Vei trai pentru experiente de o asemenea intensitate, aflate undeva la limita rationalului.

  Primul pas spre marile provocari

  Inainte de practicarea unor activitati atat de dementiale, in primul rand, este nevoie de multa pregatire. Doar prin antrenament constant, bine directionat, se pot imbunatati atat abilitatile fizice, cat si cele psihice. Dar antrenamentul fizic nu ajunge.

  In acest gen de sporturi, de multe ori, succesul depinde mai degraba de taria psihicului, decat de forta corpului. Cine le practica isi asuma ”jocul cu viata”. O alegere inspirata nu inseamna sa porneasca la drum fara sa aiba toate abilitatile la cote maxime.

  In al doilea rand, sansele de izbanda sunt conditionate de folosirea unor echipamente potrivite. Castile de protectie, carabinierele sau corzile raman abia cateva dintre accesoriile obligatorii, singurele in masura sa garanteze siguranta sportivului si sa previna evenimentele neprevazute.

  Ce sporturi extreme poti incerca?

  In functie de rezistenta si de disponibilitate, te poti orienta spre unul dintre urmatoarele sporturi extreme:

  1. Skydiving

  Foto: www.skydiving.com

  Parasutismul sportiv sau skydiving consta in lansarea in gol de la cote considerabile. De regula, punctul de ”start” se afla intr-un avion sau elicopter. Ca instrument pentru atenuarea caderii libere si apoi aterizarea in siguranta, se foloseste parasuta.

  2. Catarare pe gheata

  Foto: www.pinterest.com

  Activitatea, un mix intre alpinism si escalada, presupune parcurgerea unui perete de gheata (cascada inghetata, ghetar, etc.) folosind pioleti si crampoane. In completare, de-a lungul ”coridoarelor” inghetate, se poate recurge la diverse alte materiale.

  3. Bungee jumping

  Foto: www.extremeina.com

  Putine discipline daruiesc emotii mai nebunesti decat saritura cu corda elastica de la inaltimi ametitoare. Cei mai temerari, impatimiti dupa senzatiile tari, din dorinta de a se lupta cu forta gravitationala si cu propriile limite, traiesc experienta ca pe un joc.

  4. Base jumping

  Foto: www.wisegeek.org

  O combinatie extrema intre parasutism si bungee jumping, descrie saltul liber de pe variate suprafete (poduri, cladiri, structuri naturale, turnuri, etc.), toate foarte inalte. Aterizarea in base jumping (B – Buildings, A – Antennas, S – Span, E – Earth) se face prin intermediul parasutei.

  5. Scufundari in grote

  Foto: www.protecdiving.com

  Cine se gaseste in largul sau sub apa poate incerca imersiunile in grote si pesteri. Sunt scufundari tehnice deosebit de periculoase. Practicantii trebuie sa se stie orienta in locuri putin luminate, unde timpul este limitat. Orice ratare poate atrage dupa sine consecinte simplu de intuit.

  6. Parkour

  Foto: www.mirror.co.uk

  Cu o varsta relativ tanara, primele sale ”aparitii” sunt semnalate la inceputul anilor 1990, in Franta. Fara sa necesite echipamente speciale, consta in parcurgerea unui traseu depasind orice fel de obstacol, in cel mai eficient si rapid mod, adaptand corpul si miscarile la ambientul extern.

  7. Kitesurfing

  Foto: www.mpora.com

  Cine duce dorul variantei invernale (snowkiting) si simte o inclinatie spre surf, isi poate testa abilitatile in kitesurfing (surfing cu ”zmeu”). Pentru deplasare, pe langa placa de surf, se foloseste forta vantului, iar pentru manevre si controlarea directiei, bara si hamurile.

  8. Mountainboarding

  Foto: www.pinterest.com

  O alta ”derivatie” a surf-ului pozitionata pe lista cu sporturi extreme este si mountainboarding-ul. Conceptul, unul destul de simplu, se bazeaza pe folosirea unui instrument hibrid intre placa de snowboard si cea de skateboard. Are in dotare 4 roti, fiind conceput pentru parcurgerea terenului accidentat.

  9. Rafting

  Foto: www.visitftcollins.com

  O disciplina in tendinte, rafting-ul, are ca obiectiv coborarea raurilor de munte cu ajutorul barcilor pneumatice speciale (raft). Este vorba despre o provocare de echipa, ce are ca ”ingrediente” principale determinarea si puterea vointei, ambele aduse la extreme. In completare, vin maxima concentrare si o optima pregatire atletica.

  Foto: www.extremefreestyle.wordpress.com

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads

  You May Also Like

  Vizibilitatea scazuta si frigul, 2 mari pericole la munte – De ce sa asculti sfaturile autoritatilor?

  Vizibilitatea scazuta si frigul, 2 mari pericole la munte – De ce sa asculti sfaturile autoritatilor?

  Regulile sunt facute pentru a fi respectate ori incalcate? Este intrebarea care ”doare” cel ...

  Top 3 locatii de vizitat in muntii Romaniei

  De ce ai vrea sa parasesti meleagurile tarii noastre cand avem atat de multe ...

  Vacanta in cort – 4 Reguli pentru o experienta de vis

  Vacanta in cort – 4 Reguli pentru o experienta de vis

  Privita prin prisma posibilitatii de a petrece cateva nopti si zile in mijlocul naturii, ...

  In martie avem cupa orasului Sinaia la Ski Alpin

  Pentru ca la munte inca mai e zapada si cei impatimiti de schi inca ...

  Top 5 reclame pentru Jocurilor Olimpice de la Londra 2012

  Pentru ca suntem cu totii pasionati de sport, fiecare exceland sau admirand o ramura ...