bts merchbts merchbts butter mercharmy bombbts army bombbts merchandisebts official shopbts official merchbts official merchandisebts store

  Cum sa schiezi in siguranta. Tu cum te comporti pe partie?

  cum te comporti pe partie - cum schiezi in siguranta?

  In general, schiatul este considerat un sport putin periculos, ce poate fi practicat de oricine, inca de la varste fragede.

  Cu toate acestea, partiile raman o zona cu risc de accidentari, mai ales in zilele aglomerate.

  Majoritatea incidentelor au la baza:

  • Pregatirea fizica insuficienta si oboseala – Pentru a compensa, iti recomandam sa incepi din timp antrenamentul, astfel incat sa cresti forta musculara si rezistenta corpului la efort;
  • Neglijenta schiorilor (sa nu spunem ignoranta) si necunoasterea unor norme elementare de comportament – De obicei, se ”predau” odata cu lectiile de schi ori se prind ”din zbor”.

  Insa nimeni nu este dispus sa-si scurteze vacanta din cauza unei luxatii (asta ca sa mentionam doar pericolul cel mai mic). Nici nu mai vorbim despre consecintele care de multe ori pot fi dramatice.

  Pentru a schia in siguranta, ne-am gandit sa propunem o lista cu cateva reguli de conduita fundamentale (nu le-am inventat noi), de care trebuie sa tii cont cand te afli pe partie sau in zona instalatiilor de urcare. Si nu conteaza daca imbraci un echipament pentru schi sau te numeri printre ”vizitatori”.

  1. Comportamentul general

  Comporta-te astfel incat sa nu-ti pui in pericol propria viata si pe a celorlalti. Adapteaza modul in care cobori / urci / traversezi partia, cu sau fara schiuri, la restul factorilor.

  Regleaza-ti viteza in functie de propriile capacitati fizice, de dificultatea si de starea partiei, de aglomeratie, de stratul de zapada si, nu in ultimul rand, de conditiile atmosferice.

  2. Alegerea directiei de coborare

  Schiorii / snowboarder-ii din amonte se afla intr-o pozitie dominanta comparativ cu ceilalti din aval. Astfel, au posibilitatea sa se decida asupra directiei de coborare.

  Cand cobori sau traversezi partia, asigura-te ca poti evita o eventuala coliziune cu alte persoane. Urmeaza o traiectorie ce nu pune in pericol restul schiorilor.

  3. Efectuarea depasirilor

  Pe partii sunt acceptate atat depasirile pe dreapta, cat si pe stanga, atat in amonte, cat si in aval. Conditia este sa nu blochezi traiectoria schiorilor care coboara.

  Inainte sa intri in depasire, asigura-te ca dispui de suficient spatiu si de o buna vizibilitate, astfel incat sa permiti actiunile voluntare / involuntare ale celorlalti.

  Schiorii trebuie sa fie responsabili de manevrele efectuate, fara sa puna in dificultate persoanele pe care le depasesc (aflate in miscare sau care stationeaza).

  4. Traversarea partiilor

  Cand te angajezi sa intri pe partie, fie ca ai coborat de la teleski, fie ca o faci dupa o oprire pe margine, asigura-te ca ai cale libera atat in amonte, cat si in aval.

  Daca schiezi mai lent (poate esti incepator sau practici un stil mai putin agresiv), mare atentie la cei ”grabiti” care te preced sau te urmeaza.

  Acelasi lucru ramane valabil si in timpul manevrelor de ”carving”, operatiune ce consta in viraje care pot intersecta traiectoria schiorilor din amonte.

  5. Urcarea si coborarea pe jos

  Nimeni nu-ti interzice sa urci si sa cobori o partie pe jos, cu sau fara echipament de snowboard / de schi. Insa este important sa te folosesti de margini, nu de culoarul central.

  Parcurgerea unui traseu in directia opusa fata de traiectoria de coborare poate pune in dificultate schiorii antrenati in slalom sau coborari libere.

  In plus, eventualele urme lasate in zapada batuta de talpa claparilor sau de bocancii de munte, sunt periculoase pentru cine parcurge traseul pe schiuri si pe snowboard.

  6. Oprirea si stationarea pe partie

  Aparte circumstantele particulare, evita opririle si stationarile in mijlocul culoarului. Sunt interzise si pe portiunile inguste, in panta sau cu vizibilitate redusa.

  Daca-ti pierzi echilibrul si cazi, incearca sa te ridici cat mai rapid si sa eliberezi partia. Indreapta-te spre cea mai apropiata margine, dar fii cu ochii-n patru in toate directiile.

  De obicei, momentele de repaus se desfasoara pe partile laterale, unde exista un control vizual bun, astfel incat schiorii care coboara sa te poata vedea.

  7. Primul ajutor

  Cine se afla pe o partie sau pe un domeniu schiabil, are obligatia morala sa acorde primul ajutor persoanelor accidentate sau aflate in dificultate.

  Fie ca semnalezi incidentul, fie ca anunti organele autorizate (serviciul salvamont), conteaza sa nu treci nepasator, ci sa faci tot posibilul sa dai o mana de ajutor.

  Retine!

  Pe partie nu esti singur, motiv pentru care, trebuie sa respecti si ceilalti ”participanti”, in asa fel incat sa nu pui in pericol nici viata ta, nici pe a lor.

  Iar inainte sa-ti programezi un weekend sau o vacanta intr-o destinatie de vis, completeaza-ti garderoba cu echipamentul de munte adecvat.

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads

  You May Also Like

  A urca pe munte inseamna provocare, pasiune si sacrificiu!

  Urcatul pe munte este considerat un sport extrem care se adreseaza in primul rand ...

  6 Motive sa pornesti in calatorie cu rucsacul in spate, nu cu o valiza

  6 Motive sa pornesti in calatorie cu rucsacul in spate, nu cu o valiza

  Dintotdeauna, optiunea de a porni intr-o calatorie cu rucsacul in spate a fost sinonima ...

  4 Sfaturi care te pregatesc de calatorie

  Vremea buna ne indeamna la calatorii si la petrecerea timpului liber departe de casa! ...

  Cum te pregatesti pentru maraton?

  Partea cea mai importanta in ceea ce priveste echipamentul este sa alegi o pereche ...

  4 articole de munte pe care sa le citesti in weekend

  Daca nu esti up-to-date cu ultimele articole de munte, noi iti facem selectia celor ...