Avantajele prelatei cort, un echipament cu ”enspe” utilizari: De ce unii o prefera?

  De ce unii prefera sa foloseasca prelata cort in campari?

  Prelata cort… pentru unii-i muma, pentru alti-i ciuma… Asa ca orice alt echipament. Ca nu te poti astepta sa placa tuturor. Sau ca toti sa-i vada foloasele. Chiar daca unele se vad de la o posta.

  Ne (te) intereseaza insa de ce si cand place. Si ce are special in ea.

  Dar nu-i tarziu sa vezi ce n-ai vazut pana acum. Nu-i tarziu nici s-o folosesti in acest sezon sau la anul, cand o veni vremea buna din nou si te-o apuca dorul de brambureala si campari.

  De ce unii se bazeaza pe prelata cort in campari?

  Mai inainte, sa lamurim o treaba.

  Prelata cort e un fel de folie impermeabila, dar mai ampla, mai groasa si mai rezistenta decat folia. De vina e materialul, de cort in toata regula (poliester impermeabil, rezistent la rupere, care izoleaza si de vant).

  Ce n-ar fi dat unii, cu vreun secol, doua indarat, sa aiba la-ndemana un specimen de soi din zilele noastre! Ca se le fie viata si expeditiile mai usoare…

  Si acum sa trecem la lucruri concrete. De ce e avantajos sa ai o prelata cort in dotare?

  Raspuns e unul singur. Pentru ca e practica!

  Nu ai nevoie de mai multe explicatii. Dar de le cauti… le vei gasi

  Iata de ce place:

  #1: Improvizarea unui refugiu

  Poate servi de adapost provizoriu oriunde, oricand, din cateva miscari si cu cateva puncte de sprijin. Daca vremea se mentine blanda, poti rezista nopti intregi. Conditia e ca fauna sa nu aiba treaba cu tine.

  Are toate atributele necesare unui refugiu, insa cel mult temporar, nu de durata. Daca vrei ceva mai mult…

  #2: Construirea unui refugiu adevarat

  E si aceasta o optiune. Insa ai nevoie macar de 2-3 prelate cort. Cu 1 acoperi solul, iar celelalte / cealalta formeaza partea superioara. Astfel, vei putea petrece in liniste si-n siguranta noptile.

  Refugiul, foarte asemanator unui cort, te va proteja de factorii climatici, dar si de animale salbatice.

  #3: Crearea unei bucatarii de camping

  Cand starea vremii e o minune, te poti descurca sa gatesti sub bolta cerului. Dar la munte, timpul e schimbator si capricios. Iar de ai un mega cort de familie si te gandesti sa gatesti in el… Mai cugeteaza…

  Te poate insa salva prelata cort. E numai buna sa acoperi vase, alimente, ustensile de gatit si tot calabalacul aferent.

  #4: Transformarea in paravan

  O alta parte importanta, daca tot stai cu bucataria pe-afara, este sa reusesti sa tii vantul la distanta de zona in care gatesti. Poti intelege daca s-a intamplat ca rafalele sa-ti incurce socotelile, stingand focul.

  Bine ancorata, devine un paravan si pentru protectia copiilor cand e cazul. Cu prelata se pot izola zonele de care nu vrei ca cei mici sa se-apropie.

  #5: Protejarea cortului pe deasupra…

  Chiar ai nevoie sa dublezi cortul cu prelata? Nu neaparat, decat daca vrei sa fie mai impermeabil decat e deja. Corturile, chiar si cele ”no name” ies din fabrica cu o minima impermeabilitate.

  Dar o prelata peste, imbunatateste valorile si protejeaza de vant. Mai ales cand cortul nu ofera cine stie ce performante.

  #6: … Si pe sub el

  E musai sa intinzi o prelata sub cort? Chiar deloc! Dar principiul e similar punctului precedent. E buna cand vrei mai mult. Mai cu seama, sa ramai pe uscat la propriu, sa eviti umiditatea solului.

  Pe de alta parte, protejeaza cand suprafata nu e dintre cele mai netede si inofensive. Functioneaza ca husa pentru telefon.

  #7: Ascunderea echipamentului

  Ia o situatie concreta. Ti-ai instalat tabara intr-un loc izolat. Din variate motive, parasesti locul de campare, lasand lucruri nesupravegheate (bicicleta, barca etc.). Nu ai de gand sa iei cu tine mai mult decat un rucsac usor, cu maxim cateva chestii de supravietuie. Sau nu poti.

  Cu o prelata intr-o culoare ”buna” (derivatii de gri, verde, antracit) si cateva ramuri cu frunzele pe ele poti face minuni. Desigur, atat cat natura iti permite.

  #8: Utilizarea ca patura la picnic

  E un mod de a o folosi poate si mai la-ndemana. Ca si cine nu merge hai-hui cu cortul sau prelata pe mai multe nopti, posibil ca tot iese din cand in cand la iarba verde, la un picnic cu familia sau gasca de amici.

  Da, tot in loc de patura de picnic mai poti folosi izoprenuri. Dar daca neprevazutul isi arata coltii si ai nevoie de un refugiu provizoriu, il vei realiza cu ajuutorul prelatei.

  Ai inteles? Prelata cort te salveaza de fiecare data!

  N-o avea chiar ”enspe” utilizari, dar are cateva bune de tot, asa, vreo 8…

  Cat de curand, probabil ca vei da buzna intr-un supermarket, sa cauti vreuna mai ”rasarita”.

  Sau mai bine nu! Mai bine nu la super / hipermaket, ci intr-un magazin cu echipament de munte, camping si expeditii. Este acolo ca vei gasi lucruri pe care sa te poti baza cand si de cate ori vrei, care nu te lasa dupa primele folosiri.

  Speram ca ai prins ideea si pe viitor vei sti unde sa poposesti ca sa-ti intregesti recuzita pentru munte. Recuzita cu prelata, saci de dormit, saltele si alte ”maruntisuri”…

  Foto: www.tentsmiths.com

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads