Cum te antrenezi pentru drumetii montane

  Cum te pregatesti de drumetii montane

  Pentru multi, sa porneasca in drumetii montane ramane o pasiune imposibil de inlocuit cu orice alta ”tentatie” specifica marilor centre urbane.

  La prima vedere, pare aproape o joaca de copii sa strabati cu rucsacul in spate potecile neumblate. Si totusi, nu este. La fel ca orice activitate fizica outdoor sau indoor, si trekking-ul presupune o perioada de pregatire fizica.

  Practic, inainte sa te incumeti sa strabati trasee kilometrice, unele cu un grad sporit de dificultate, trebuie sa te antrenezi corespunzator. Conditia este necesara daca duci o viata preponderent sedentara si mai ales daca, pana acum, nu ai umblat niciodata pe munte (evident, pe jos).

  In caz contrar, in absenta pregatirii fizice, risti sa gafai dupa primul kilometru sau pur si simplu sa cedezi la prima catarare.

  Exista diferente intre trekking si plimbarile urbane?

  Trekking-ul, denumirea universala pentru drumetii, expeditii si excursii montane, este o activitate accesibila oricui, indiferent de varsta. Nu trebuie confundat cu plimbarile prin oras sau printr-o zona de campie de cel mult o ora.

  Spre deosebire de acestea, activitatea este mult mai complexa si implica un antrenament specific, alcatuit din exercitii si o pregatire adecvata. Ambele ”conditii” sunt decisive in capacitatea de a infrunta relieful, clima si oboseala.

  La fel ca alte activitati outdoor, trekking-ul se desfasoara in afara zonelor urbane, pe trasee montane atent studiate si marcate deja (dar nu neaparat), cu diverse lungimi si grade de dificultate.

  De obicei, parcurgerea ”rutelor” se face doar cu un echipament corespunzator, din care fac parte o suita de articole: imbracaminte pentru drumetii, bocanci de munte, rucsacuri, bete de trekking, corturi si saci de dormit.

  Cum te antrenezi daca nu ai experienta in drumetii montane?

  Daca esti putin familiarizat cu expeditiile montane sau duci o viata preponderent sedentara, pana si o excursie cu o diferenta de nivel de 400-500 de metri poate deveni o problema. La oboseala accentuata si la durerile de picioare, se mai adauga febra musculara sau basicile.

  – Pentru a te feri de posibilele consecinte neplacute, nu ai nevoie de exercitii epuizante si de o pregatire atletica la nivel de performanta. Ajunge sa-ti antrenezi corpul in mod constant, incepand cu mediul in care locuiesti.

  – De exemplu, in locul ascensorului, opteaza intotdeauna pentru scari. Este o excelenta modalitate prin care sa-ti obisnuiesti corpul sa suporte un efort suplimentar. Iar daca ti-e greu sa renunti la mijloacele de locomotie motorizate, este timpul sa mergi mai mult pe jos ori pe bicicleta.

  – Din cate poti observa, cel mai bun antrenament este chiar mersul pe jos si pedalatul. Astfel de activitati favorizeaza dezvoltarea musculaturii. Iti recomandam un minim zilnic de 50 de minute sau de 4-5 kilometri (mers pe jos), pe teren drept, fara pante abrupte.

  – Dupa o perioada de ”rodaj”, poti continua cu drumetii montane de scurta durata, nu foarte solicitante, echivalente cu trasee de o ora, in urcare, la un ritm moderat. La cateva saptamani distanta, respectand indicatiile, vei reusi sa parcurgi trasee cu diferente de nivel substantiale (peste 1.000 de metri), fara sa-ti mai simti corpul epuizat.

  Cum te antrenezi daca esti deja un trekker experimentat?

  Pana si un trekker experimentat are nevoie de antrenamente constante. In schimb, cand perioada de inactivitate depaseste o luna, apare riscul sa reporneasca de la zero cu pregatirea fizica. Nici nu mai vorbim despre efectul intreruperilor mai lungi.

  – Conditia fizica se poate mentine si fara sa te stresezi exagerat de mult. Ajunge sa mergi in fiecare weekend pe munte, eventual schimband traseele. Iar daca locuiesti in oras, te poti antrena parcurgand pe bicicleta mai multi kilometri, intr-un ritm vioi, preferabil, prin zonele deluroase.

  – Insa daca obiectivul nu mai este mentinerea, ci progresul, trebuie sa treci la un nivel mai avansat. Astfel, poti incepe prin cresterea numarului, intensitatii si duratei sedintelor de antrenament din timpul saptamanii.

  – In weekend, cand dispui de mai mult timp liber, incearca sa cresti nivelul de dificultate, atat in ce priveste distanta, cat si durata expeditiilor montane. Daca te pasioneaza aparatele de fitness si exercitiile cu gantere, iti sugeram sa te inscrii la o sala.

  – Pentru imbunatatirea performantelor, ai nevoie si de exercitii prin care sa sporesti forta fizica si sa cresti rezistenta organismului la oboseala. Te poti inspira din pregatirea fizica de tip HIIT (High Intensity Interval Training) a runner-ului. De exemplu, alterneaza intervalele de intensitate ridicata, apropiate de limite, cu cele moderate, necesare recuperarii.

  – Si in acest caz, treptat, vei sesiza imbunatatiri. Practic, dupa stimulari continue, corpul incepe sa reactioneze. Va fi tot mai eficient comparativ cu punctul de plecare, cand nivelul de pregatire se afla la cel mai scazut nivel.

  Retine!

  Indiferent cat esti de avansat, conteaza la fel de mult sa respecti momentele de refacere. Evitand suprasolicitarea, nu-ti vei mai expune corpul pericolelor de accidentare.

  Timpii de recuperare variaza de la un individ la altul. Depind de varsta si de conditia fizica a trekker-ului, dar si de starea sa de sanatate.

  Pentru verificarea progreselor din timpul antrenamentelor, precum si din timpul excursiilor, magazinele specializate in echipamente montane propun solutii ”smart” deosebit de interesante.

  Un exemplu bun de luat in considerare sunt ceasurile pentru activitati outdoor, cu multiple functii incorporate (pedometru, altimetru, barometru, busola, etc.), excelente si pentru drumetii montane.

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads

  You May Also Like

  Cum sa iti rodezi incaltamintea de hiking

  Regula de aur in avea parte de un hiking, trekking sau tura de munte ...

  Cum economisesti inteligent in calatorii?

  Calatoriile trebuie sa fie mijloace de distractie, recreere, documentare si nu sa iti faca ...

  The Great Trail – Cel mai lung circuit turistic din lume

  The Great Trail – Cel mai lung circuit turistic din lume

  L-au numit The Great Trail si are ca ”domiciliu” statul canadian. Cu o lungime ...