Pericole montane – 3 Categorii ”malefice” de care trebuie sa te feresti

  Pericole montane – Cele 3 categorii ”malefice” de care trebuie sa te feresti

  Muntele poate oferi experiente extraordinare. Insa daca te incumeti sa patrunzi prin zone salbatice, trebuie sa te astepti si la unele pericole montane doar aparent inofensive.

  Acestea nu sunt intotdeauna usor de gestionat. Dar odata ce le vei recunoaste, in mod sigur le vei ocoli. Si vei pasi cu precautie in zonele considerate cu risc.

  In aceasta postare am ales sa-ti vorbim despre cateva ”prezente” mai putin placute, pe care le poti intalni de-a lungul traseelor si este bine sa le ocolesti.

  Ce pericole montane poti intalni pe trasee?

  Excursiile si toate activitatile outdoor implica si niste riscuri, pe langa cel sa cazi si sa-ti sucesti piciorul, pe langa sa te lovesti de crengi si proeminente stancoase. Mai exista o multime de alte pericole montane, adeseori subevaluate:

  Pericolul #1: Serpii

  Unul dintre cei mai veninosi serpi si singurul prezent in tara noastra este vipera. Avand un venin extrem de potent, are o muscatura uneori letala. Insa din fericire, este un animal destul de timid si pentru a se proteja, alege ca prima cale de scapare fuga.

  Unde poate fi intalnita vipera in Romania?

  Multe persoane se simt terorizate si numai la gandul sa dea nas in nas cu o vipera. Si evita sa faca drumetii sau se plimbe in locurile frecventate de acestea. Temerile sunt pe deplin justificate, in diverse regiuni ale tarii fiind prezenta cel putin o specie:

  Spre exemplu, vipera cu corn (Vipera ammodytes) populeaza zonele stancoase, padurile de foioase si malurile apelor din partea sud-vestica a tarii noastre. Este prezenta in Muntii Banatului si in Retezat, pe Valea Cernei si Valea Nerei.

  In schimb, vipera comuna (Vipera Berus) populeaza pajistile insorite si padurile de foioase din interiorul arcului carpatic. Mare atentie, pentru ca se poate ascunde prin crapaturile stancilor si pe sub covorul de frunze, putand ajunge pana la cote de 2.000 de metri.

  Pericolul #2: Insectele

  Alte pericole montane sunt mai putin vizibile tocmai din cauza dimensiunilor. Este cazul insectelor ”malefice”. Dar unele dintre micile creaturi au o infatisare atat de cumsecade, incat pot induce in eroare montaniarzii incepatori.

  Care sunt insectele cele mai periculoase?

  Multe insecte trec pe langa noi si nu le observam. Insa drumurile noastre se pot incrucisa cu specii veninoase. Sub nicio forma nu trebuie sa ai incredere in:

  Viespi si albine – Aceste categorii de insecte injecteaza substante veninoase. La cine este alergic, pot cauza febra si chiar soc anafilactic. Primul indiciu este durerea puternica, iar ulterior, zona de contact devine rosie, umflata si dureroasa.

  Capuse – Pentru cine patrunde prin vegetatia salbatica, mai ales prin iarba inalta, devin poate cele mai frecvente pericole montane. Gradul ridicat de risc se datoreaza faptului ca prin intepatura, pot injecta virusi adeseori letali pentru om.

  Paianjenul Vaduva Neagra – Desi Romania nu este faimoasa pentru paianjenii veninosi, in timpul plimbarilor, nu este exclus sa intalnesti o Vaduva Neagra. Muscatura poate provoca febra, greata, crampe, dificultati respiratorii si chiar moartea.

  Pericolul #3: Plantele veninoase

  Nici regnul vegetal nu este mai putin lipsit de primejdii. Multe plante medicinale si ierburi care fac parte din flora spontana, consumate in doze peste cele recomandate, capata proprietati otravitoare.

  De care plante trebuie sa ramai la distanta?

  Printre plantele incluse in categoria pericolelor montane se numara:

  Cucuta – Sub denumirea stiintifica Conium maculatum, se ascunde o planta adeseori inclusa printre remediile fitoteraputice, insa deosebit de toxica. Ingestia intamplatoare a unei parti poate cauza tulburari digestive, cefalee, scaderea fortei musculare si paralizie.

  Crucea-pamantuluiHeracleum mantegazzianum este o planta prezenta pe arii intinse din Europan, atat in zonele de campie, cat si la cote inalte. Partea otravitoare este sucul, ce poate provoca grave leziuni cutanate si chiar orbirea temporara / permanenta.

  Brandusa de toamnaColchicum autumnale este o specie ierboasa perena, ce infloreste toamna pe pajisti, pasuni si in locurile umede. In doze mici, este un excelent diuretic, insa in rest devine deosebit de veninoasa, putand duce la paralizia aparatului respirator.

  MatragunaAtropa belladonna creste in zonele montane si submontane, preferabil in padurile de fagi si pe terenurile calcaroase. In trecut era folosita ca anestezic in interventiile chirurgicale. Datorita toxicitatii, poate provoca halucinatii si pierderea cunostintei.

  Suntem siguri ca de acum inainte, inainte sa-ti iei rucsacul in spate pentru a explora muntele, te vei gandi de cel putin doua ori inainte sa pui piciorul pe o piatra sau sa rupi o planta pentru a-ti prepara un ceai sau un decoct pentru ameliorarea unor manifestari neplacute.

  Foto: www.shutterstock.com

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads

  You May Also Like

  6 Motive sa pornesti in calatorie cu rucsacul in spate, nu cu o valiza

  6 Motive sa pornesti in calatorie cu rucsacul in spate, nu cu o valiza

  Dintotdeauna, optiunea de a porni intr-o calatorie cu rucsacul in spate a fost sinonima ...

  Cum sa alegi un sac de dormit in 5 pasi!

  Stiati ca sacul de dormit pe care il luati cu voi pe munte, de ...

  Desert la munte: Da, cu 2 retete simple la tigaie

  De multe ori cand mergi la munte, iei cu tine conserve de carne, conserve ...

  Visezi la o vacanta in camping? Erorile de care sa te feresti

  Vacanta in camping? Iata ce erori sa eviti pentru o aventura reusita!

  Te-ai hotarat sa accepti o noua provocare, o vacanta in camping… Sau cel putin ...