Provocare: Traiul in orase fara masini – Alegere posibila sau iesita din moda?

  Orase fara masini – Crezi ca se poate trai ca pietoni sau biciclisti?

  Crezi ca este posibil traiul in orase fara masini, unde pietonii si biciclistii au toate sansele sa devina ”regii” strazilor?

  Multor persoane, ideea li se pare mai degraba o utopie decat un fapt concret. Insa pentru locuitorii catorva localitati, ce-i drept raspandite ici si colo prin lume, reprezinta realitatea pura.

  Orase fara masini? Nu este doar o chestiune de smog…

  Cu toata aceasta stare de alerta si lipsa acuta de timp, probabil era de asteptat sa apara si astfel de intiative. Deoarece cu mic, cu mare, idiferent de mediul in care traim sau muncim, suntem mereu pe fuga.

  Aproape toata lumea se grabeste.

  Cine-si mai permite ”luxul” sa zaboveasca pe drum, intre serviciu si casa, intre scoala si locurile de joaca? In aceasta era, timpul costa bani. Nici nu se mai pune problema unei plimbari la pas ori cu bicicleta pana in centru.

  Dar surpriza! Se poate si altfel!

  Dupa mai bine de un secol in care autoturismele au devenit si apoi au ramas ”vedete” in centrele urbane, pe alocuri, administratiile locale au inteles ca exista si alternative.

  Automobilul nu intruchipeaza imaginea mijlocului de locomotie compatibil cu aglomeratiile urbane. Si nu este doar o chestiune de smog.

  Aglomeratia din trafic, problema parcarilor, precum si costurile de intretinere ridicate insumeaza o serie de factori in masura sa ne aduca pe toti cu picioarele pe pamant. Nu trebuie mult pana ne vom lamuri ca autovehiculele tind sa devina mijloace tot mai putin convenabile.

  Orase fara masini in Europa – Care sunt centrele care lanseaza ”provocarea”?

  Numeroase orase au dat / dau curs provocarii, dintre ele remarcandu-se:

  • Ghent, Belgia;
  • Copenhaga, Danemarca;
  • Milano, Italia;
  • Hamburg, Germania;
  • Helsinki, Finlanda;
  • Paris, Franta;
  • Madrid, Spania;
  • Dublin, Irlanda;
  • Oslo, Norvegia, etc.

  Un lucru interesant sau poate destul de previzibil este ca asezamintele moderne (cele americane fiind exemplul tipic), ”tinere” ca varsta, au luat nastere din proiecte gandite in jurul automobilului.

  Drept urmare, intampina dificultati sa se alinieze procesului de demotorizare. Si se obisnuiesc extrem de greu cu ideea deplasarilor prin intermediul transportului in comun sau de ce nu, pe jos ori pe bicicleta.

  In schimb cele mai ”predispuse” raman vechile asezari ale ”batranului continent”, ridicate cu sute sau poate mii de ani in urma. Avand o ”varsta” atat de inaintata, au fost gandite pentru mobilitatea pietonala, nu motorizata.

  Propunerea # 1: Ghent, Belgia

  Foto: www.travel-experience-live.com

  Capitala regiunii Flandra de Est (Belgia) beneficiaza de privilegiul ca centrul sau istoric conicide cu cea mai ampla arie pietonala europeana. Este vorba despre Ghent (in engleza), Gand (in franceza) sau Gent (in flamanada).

  Aici, de peste 2 decenii, in locul automobilelor, strazile sunt pline de pietoni si biciclete. Iar canalele navigabile abunda de mici ambarcatiuni ticsite cu turisti. Cele mai intens populate zone sunt deservite de tramvai, principalul mijloc de transport utilizat.

  Odata ajunsi la Gand, Ghent sau Gent, doritorii au posibilitatea sa profite de ocazie pentru a:

  • Se plimba de-a lungul canalelor navigabile (pe jos ori cu barca);
  • Vizita un numar insemnat de muzee, galerii de arta si alte obiective culturale;
  • Trece pragul mai multor edificii medievale aproape integral conservate.

  Propunerea # 2: Copenhaga, Danemarca

  Foto: www.hechingerreport.org

  Pana prin anii 1970, traficul din capitala daneza putea fi comparat cu aglomeratia din orice alta metropola moderna. Cu toate acestea, in prezent, se pare ca trend-urile si-au schimbat directia. Asa cum era de asteptat, au schimbat-o in bine.

  Nu vorbim doar despre unul dintre cele mai frumoase orase fara masini, ci si de unul dintre orasele europene cu cel mai mic procentaj de proprietari de autovehicule. Mai mult de jumatate din zona metropolitana este ”car free”.

  Desi continua sa ramana in topurile daneze in ce priveste numarul de locuitori, centrul s-a transformat intr-unul dintre cele mai intinse zone ”guvernate” de pietoni si biciclete. La origini, s-a aflat dorinta autoritatilor de a remedia problemele aferente carosabilului.

  Drept consecinta, edilii au inceput sa construiasca o adevarata retea de piste ciclabile. In prezent, acestea insumeaza circa 375 de kilometri ce pot fi strabatuti pana si in conditii vitrege, cum ar fi pe zapada, gheata sau polei.

  Propunerea # 3: Milano, Italia

  Foto: www.italymagazine.com

  De pe lista nu putea lipsi nici Milano, capitala regiunii Lombardia, care urmeaza acelasi ”curent” ecologist (si nu numai). Proiectul de sistare a traficului include diverse zone. Incepand cu centrul, are ca scop extinderea si spre alte parti ale retelei urbane.

  Introducerea sistemului ecopass in intregul centru istoric a avut drept consecinta decongestionarea fluxului de autovehicule, deseori blocat. Pe de alta parte, s-a urmarit pietonizarea totala a ariei.

  Totusi, metropola continua sa inregistreze un numar insemnat de automobile. Poreclita ”the smoggy city” isi datoreaza ”titulatura” imaginii ”suferinde”, imbacsite de smog, arhicunoscute daca se tine cont de calitatea indoielnica a aerului respirat.

  Ce spui? Te vezi renuntand macar o zi pe saptamana la masina?

  Cu o floare nu se face primavara… Insa poate fi un prim pas catre un stil de viata mai activ

  Foto: www.pricetags.wordpress.com

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads

  You May Also Like

  Dupa Harvey si Irma, urmeaza Jose si Katia – Cum se stabilesc numele uraganelor?

  Dupa Harvey si Irma, urmeaza Jose si Katia – Cum se stabilesc numele uraganelor?

  Dupa ce uraganele Harvey si mai de curand Irma au monopolizat media intregului mapamond, ...

  Descopera 3 dintre cele mai periculoase trasee montane din lume!

  Descopera 3 dintre cele mai periculoase trasee montane din lume!

  Poteci care strabat inaltimi ametitoare, pasarele ce traverseaza rauri involburate, versanti aproape verticali… Ceva ...

  6 Motive pentru care persoanele introvertite pot deveni excursionistii perfecti

  6 Motive pentru care persoanele introvertite pot deveni excursionistii perfecti

  Daca esti de parere ca excursionistii perfecti sunt persoane extrovertite, gresesti. Desi acestia adora ...

  Calatorii solitare | Cum alungi sentimentul de singuratate?

  5 Ponturi sa alungi singuratatea chiar daca nu ai un tovaras de calatorie

  Simti ca nu esti omul pentru calatorii solitare? Ca te deprima, plictiseste, fugareste pana ...

  Coloanele de bazalt si vulcanul stins din Racos

  In judetul Brasov, la picioarele muntilor Persani, sta tacut si singuratic un vulcan stins ...