Dupa Harvey si Irma, urmeaza Jose si Katia – Cum se stabilesc numele uraganelor?

  Dupa Harvey si Irma, urmeaza Jose si Katia – Cum se stabilesc numele uraganelor?

  Dupa ce uraganele Harvey si mai de curand Irma au monopolizat media intregului mapamond, urmatoarele pe lista sunt Jose, Katia, Lee si Maria. Dar cum se stabilesc numele uraganelor, cine le decide?

  Daca nu stii despre ce este vorba, denumirile nu te duc cu gandul la nimic infricosator, dimpotriva.

  Intr-adevar, unul dintre subiectele extrem de mediatizate ale ultimelor zile are legatura cu fenomenele meteorologice de amploarea celor mentionate deja. Vreme de cateva zile, toata presa din online si offline si-a intors privirile catre ”Lumea Noua”, la fel si publicul cititor, telespectator, etc.

  In aceasta postare vom insista asupra unei chestiuni destul de neobisnuite, care poate ti-a trezit deja curiozitatea, numele uraganelor. Si ne vom canaliza mai putin energiile catre peisajele sumbre, haosul si mirosul de moarte ramase in urma fortelor devastante ale uraganului Irma.

  Cum se aleg numele uraganelor?

  Foto: www.palmbeachpost.com

  Un lucru este cert. Denumirile se hotarasc inainte de ”nasterea” lor, ”responsabilitatea” avand-o diverse organizatii / institutii. De exemplu, la evenimentele meteo localizate in largul Atlanticului, numite si cicloane tropicale atlantice, se gandeste Organizatia Meteorologica Mondiala (WMO).

  Gruparea a elaborat 6 liste a cate 21 nume dispuse in ordine alfabetica, unul pentru fiecare litera a alfabetului de la A la W (cu exceptia literelor Q, U, X, Y, Z), care se repeta periodic. Numele uraganelor se regasesc in limbajul comun, fiind o combinatie din limbile engleza, franceza si spaniola.

  Listele se utilizeaza prin rotatie, fiecareia venindu-i randul o data la 6 ani. Cea actuala este acceasi din anul 2011 si va mai urma in 2023.

  Efectiv, cine arunca o privire peste faimoasele liste, poate avea impresia ca se afla in fata unei insiruiri de prieteni, cunostinte sau rudenii. In niciun caz, nu sugereaza ”inventarul” unor calamitati care s-au abatut sau urmeaza sa-si faca simtita prezenta in variate colturi ale Terrei.

  Functia acestui sistem este sa faciliteze identificarea perturbatiilor atmosferice extrem de violente precum cea care, in urma cu cateva zile, a afectat zona vestica a Oceanului Atlantic.

  Exista si exceptii de la regula?

  Foto: www.rollingstone.com

  O parte dintre furtunile tropicale ”botezate”, care nu au ”evoluat”, ajung sa fie date uitarii si raman simple denumiri. In schimb altele ajung pentru totdeauna imprimate in memoria generatiilor din cauza dezastrelor.

  Este exemplul uraganelor Katrina din 2005, Irene din 2011, Sandy din 2012 sau Irma din 2017. Dat fiind numarul mare de victime omenesti, au fost clasificate drept cele mai letale din istorie.

  Numele uraganelor catastrofice (precum cele mentionate anterior) sunt excluse de pe liste. Insa nu dispar literele, ci doar denumirile, care se substituie cu altele, pastrand aceeasi initiala.

  De pilda, in loc de Katrina, din 2011 apare Katia, un ciclon nesemnificativ, despre care nu s-a auzit vorbind nicaieri. Probabil, acelasi ”sfarsit” il va avea si Irma, ultimul fenomen de amploare inregistrat in urma cu abia cateva zile. La decizia meteorologilor, acesta va fi ”trimis in pensie”.

  O alta exceptie posibila apare cand intr-un an se formeaza mai mult de 21 de furtuni violente. Daca se inregistreaza un ”excedent”, listele prestabilite se ”epuizeaza”. Insa National Weather Service, serviciul national al SUA, a gasit solutia apeland la alfabetul grecesc. Inseamna o disponibilitate de inca 24 de alegeri de la Alfa, la Omega.

  Origini si traditie

  Foto: www.loc.gov

  In realitate, nu uraganele se ”boteaza” cu nume proprii, ci furtunile / cicloanele tropicale. Iar daca astfel de fenomene isi maresc intensitatea si se transforma in uragane, pastreaza numele atribuite initial.

  ”Traditia” isi are inceputurile pe la jumatatea secolului trecut, mai exact, in anul 1953. In acea vreme, NWS (National Weather Service – Serviciul National de Meteorologie al SUA) ia decizia radicala de a boteza toate furtunile tropicale cu nume feminine.

  Inainte de 1950, numele uraganelor erau de fapt numere (coordonate geografice), ce indicau fenomenele meteo formate in bazinul Atlanticului. Apoi, pentru un timp, au fost substituite cu nume in ordine alfabetica (Able, Baker, Charlie, etc.). Insa repetandu-se an de an, au ajuns sa creeze destul de multa confuzie.

  Drept urmare, anul 1953 vine cu o schimbare, in sensul ca au fost adoptate niste liste alcatuite exclusiv din nume proprii feminine. Se pare ca alegerea a fost puternic influentata de uzantele din cadrul Marinei Militare, unde, dintotdeauna, ambarcatiunile au capatat denumiri de femei.

  Nici de aceasta data, lucrurile nu au ramas batute-n cuie, ci au fost ”revolutionate” de o noua schimbare. Sub presiunea gruparilor feministe, 25 de ani mai tarziu, regula se modifica. Din 1979 incoace, in fiecare an, fara exceptii, numele de femei s-au alternat cu cele masculine.

  Cand ”urgia” se numeste Irma…

  Foto: www.weather.com

  Toate sursele media, de pe toate continentele, au vuit, iar intregul ”auditoriu” a stat cu sufletul la gura zile-n sir. Toti ochii au fost atintiti asupra ”protagonistului” ce a monopolizat numeroase stiri internationale in ultimele zile.

  ”Incotro s-o indrepta?”, ”Cat are sa mai dureze?”, ”Oare-si va schimba directia?”…

  Acum, uraganul Irma s-a redus la tacere, insa doar dupa ca si-a potolit ”poftele” luand cu el sau secerand tot ce i-a stat in cale, inclusiv oameni. Incepand din Caraibe si patrunzand apoi pe continent pana in Georgia si Carolina de Nord si de Sud, a lasat in urma sa un foarte trist bilant.

  Pe langa pagubele materiale inestimabile, ultimul uragan format pe coasta estica a Americii a facut zeci de victime (potrivit surselor, 45 la numar). Din fericire, pericolul a trecut pe masura ce si-a pierdut din intensitate. De la categoria 4 si apoi 5 si rafale de aproape 300 km / h, a ”retrogradat” pana la statutul de furtuna tropicala.

  Stiai ca…?

  Pentru ca o furtuna tropicala sa fie ”avansata” la stadiul de uragan, vantul trebuie sa sufle cu cel putin 118 km / h? Peste aceasta viteza, alarma devine rosie. Pe scara SSHF (Saffir–Simpson hurricane scale), evenimentele cu potential catastrofic sunt repartizate in 5 categorii:

  • Nivel 1: 119-153 km / h;
  • Nivel 2: 154-177 km / h;
  • Nivel 3: 178-208 km / h;
  • Nivel 4: 209-251 km / h;
  • Nivel 5: peste 252 km / h.

  Foto: www.mirror.co.uk

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads

  You May Also Like

  Ed Whitlock, un maratonist de legenda, paraseste aceasta lume!

  Ed Whitlock, un maratonist de legenda, paraseste aceasta lume!

  Ed Whitlock, un maratonist demn de pozitia sa in cartea recordurilor, paraseste aceasta lume ...

  In martie avem cupa orasului Sinaia la Ski Alpin

  Pentru ca la munte inca mai e zapada si cei impatimiti de schi inca ...

  Top 5 reclame pentru Jocurilor Olimpice de la Londra 2012

  Pentru ca suntem cu totii pasionati de sport, fiecare exceland sau admirand o ramura ...

  Care sunt considerate cele mai adrenalinice sporturi extreme? Tu pe care-l preferi?

  Care sunt considerate cele mai adrenalinice sporturi extreme? Tu pe care-l preferi?

  Unele persoane, suficient de indraznete, practica sporturi extreme tocmai pentru ca doresc sa-si ”probeze” ...