Esti sau nu un bun lider in drumetii? Ce ai de facut ca organizator al grupului?

  Un bun lider in drumetii se descurca in orice imprejurare, gaseste solutii si improvizeaza daca e nevoie. Tine grupul de excursionisti impreuna si e responsabil de confortul si de siguranta lor.

  Pe scurt, acestea sunt lucrurile de care se va ocupa. Iar pe lung…

  Ca bun lider in drumetii, ce ai de facut pentru organizarea si mentinerea grupului?

  Ca sa asiguri succesul si placerea aventurii, ca sa le garantezi celorlalti si siguranta, si confortul, ai de bifat cateva lucruri:

  Gandeste-te la obiectivul excursiei

  O iesire ca-ntre experti, unde fiecare porneste cu niste baze solide, nu e totuna cu planificarea unei iesiri ca sa le deschizi oamenilor apetitul spre miscare in aer liber.

  E important scopul. Nu are sens sa fortezi lucrurile si sa impui in grup ceva ce conteaza (doar) pentru tine. Conteaza ce (si) vor ceilalti. Intr-o anumita masura, atat cat nu este amenintata siguranta vreunuia, nevoile lor sunt prioritare.

  Ai putea, de exemplu, gandi excursia ca o mega aventura din care toata lumea poate invata ceva si unde poate beneficia de distractie.

  Informeaza-te despre traseu

  Un bun lider in drumetii porneste cu ”temele” facute de-acasa. Altfel spus, cunoaste personal situatia si traseul, observand mai ales eventualele pericole.

  De exemplu, unele zone pot deveni impracticabile din cauza:

  • Arborilor cazuti;
  • Distrugerii unor structuri de catarare si sustinere (podete, piloni, cabluri etc.)
  • Inundarii unor vai sau pesteri;
  • Cresterii nivelului albiei unui rau etc.

  Daca nu ai posibilitatea sa dai o tura de recunoastere, poti:

  • Intra pe forumuri, website-uri sau in comunitati online, sa vezi ce mai spun altii care au mai fost pe-acolo;
  • Solicita informatii de la salvamontisti responabili de zona respectiva.

  … Apoi, informeaza si grupul

  Probabil, unele persoane nu au mai pus in viata lor piciorul intr-o pereche de ghete de munte. Nici nu au ajuns vreodata pe o poteca in afara urbei de provenienta.

  Pentru un ”newbie”, clar intr-un mare dezavantaj, e greu sa inteleaga de ce o drumetie difera de o plimbare pe bulevard. Si de ce ii trebuie echipament montan chiar daca circuitul va dura abia cateva ore.

  Ce ai tu de facut este un fel de instructaj, prin care sa tii informat grupul despre:

  • Starea traseului montan;
  • Nivelul de dificultate;
  • Previziunile meteo;
  • Timpul estimat;
  • Imbracamintea necesara;
  • Disponibilitatea alimentelor etc.

  Programeaza diverse opriri

  Experti ori nu, oamenii au nevoie de pauze. Inevitabil. Pentru hidratare, sa-si traga suflarea, sa-si schimbe sosetele umede sau sa se elibereze de un strat de haine.

  De cate ori grupul se opreste, precizeaza si timpii de repaus. Asa incat oamenii sa stie daca au la dispozitie 5 minute sau 30 si sa se incadreze cu nevoile lor. Sau, confuzi fiind, vor face totul pe apucate.

  Orientativ, uite si cateva intervale ajutatoare:

  • 3-5 minunte pentru a bea apa, a servi o gustare, a inlocui tricoul etc.;
  • 5-10 minunte pentru nevoile fiziologice (exista si ele), relaxarea picioarelor;
  • 30-40 de minute pentru pregatirea si servirea unei mese calde.

  De ajutor poate fi si sa pui lumea-n garda inainte de oprire sau de sfarsitul ei. Inainte cu 2 minute, de pilda, asa incat tot omul sa stie ca mai are putin pana la pauza si nu va lesina de sete. Sau ca e cazul sa-si pregateasca rucsacul, ca se porneste la drum.

  Asteapta-te la imprevizibil

  E greu sa stii in orice moment ce trece prin mintea celorlalti. E greu uneori si sa-ti controlezi tie gandurile si actiunile. Pe de alta poarte, mai exista lucruri ce nu se pot anticipa.

  Pregateste-te pentru orice se poate intampla. Ca oamenii sunt imprevizibili, se stie. Ca actioneaza din impuls, ca se gandesc doar la ei si nu vad efectele, deasemenea.

  Posibil sa faca o oprire pentru o urgenta ori ca sa surprinda cu aparatul foto o picatura de ploaie, o gaza in zbor, un nor intr-o forma spectaculoasa etc.

  Posibil sa intalneasca un alt drumet si sa intre in conversatie, ramanand mult in urma. Sa poposeasca la un izvor pentru a-si umple bidoanele cu apa etc.

  Ei bine, la astfel de lucruri, la tot ce poate abate planul stabilit, sa te astepti. Ideea este sa nu lasi sa te ia prin surprindere (oameni, situatii) si sa nu stii cum sa procedezi.

  Bun de stiut pentru un lider in drumetii

  Unii oameni cutreiera muntii singuri si dorm in corturi nopti la rand. Si o fac extraordinar de bine. Ca si cum nu ar fi cunoscut un alt mediu in viata lor.

  Altii indraznesc sa se dezlipeasca de rutina doar in companie si doar cu cineva mai priceput. Altminteri, nici vorba sa faca un pas mai departe de zona de confort.

  O categorie aparte sunt cei cu inclinatii spre leadership, cu abilitati de buni conducatori si organizatori. Sunt cei care descalcesc si rezolva orice, care inspira si dau incredere chiar in conditii dificile, aparent fara iesire.

  Sunt cei care iau decizii extraordinare si au capacitatea sa gestioneze lucrurile ca la carte.

  A fost vorba despre ei…

  Te regasesti? Crezi ca esti sau ai putea deveni lider si tu?

  Foto: www.nps.gov

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads

  You May Also Like

  Furtuna montana pe timpul verii? Cum te protejezi de fulgere?

  Furtuna montana pe timpul verii? Cum te protejezi de fulgere?

  In sezonul propice drumetiilor, furtuna montana este o realitate frecventa si implica adoptarea catorva ...