Cat de mult conteaza impermeabilitatea si respirabilitatea la imbracamintea de munte?

  Cat de mult conteaza impermeabilitatea si respirabilitatea la imbracamintea de munte?

  Indiferent de sezonul pentru care este creata, imbracamintea de munte trebuie sa indeplineasca o serie de caracteristici. Ca orice alt echipament tehnic pentru outdoor are nevoie de:

  • Rezistenta la apa;
  • Rezistenta la vant;
  • Respirabilitate;
  • Lejeritate;
  • Rezistenta la uzura, etc.

  Ce rol au impermeabilitatea si respirabilitatea la imbracamintea de munte?

  Azi iti vom vorbi despre impermeabilitate si respirabilitate, insusiri ce pot coexista, fara sa se excluda una pe alta. De exemplu, o jacheta performanta garanteaza, simultan, atat o excelenta protectie impotriva precipitatiilor, cat si o foarte buna respirabilitate.

  Important este ca producatorul sa gaseasca un compromis intre cele 2 ”abilitati”. Tesutul ideal este acela care reuseste sa:

  • Impiedice absorbtia si patrunderea umezelii si apei din exterior spre interior;
  • Permita eliberarea transpiratiei in directia opusa, adica de la interior spre exterior.

  In primul caz este vorba despre impermeabilitate, iar in al doilea, despre respirabilitate.

  Daca echipamentul include materiale dotate doar cu impermeabilitate, inseamna ca tesaturile nu pot facilita dispersia umiditatii rezultate prin evaporarea transpiratiei.

  In consecinta, utilizatorul va avea o stare de disconfort accentuat. Nu este deloc placut ca imbracamintea de munte sa se transforme intr-o adevarata sauna mobila. In plus, inclusiv sanatatea se afla in primejdie.

  In timpul efortului fizic, temperatura corpului creste. Pentru a o scadea, organismul activeaza automat mecanismul de racire, transpiratia. Insa procesul nu este complet daca sudoarea nu poate fi eliberata de sub straturile de materiale.

  Cu alte cuvinte, daca tricoul, geaca, pantalonii, etc. nu sunt respirabile, temperatura corpului va continua sa creasca. In ”traducere”, articolele vestimentare se transforma intr-un factor negativ atat pentru sanatate, cat si pentru prestatiile atletice.

  Cum se masoara impermeabilitatea si respirabilitatea materialelor?

  Sa le luam pe rand:

  Impermeabilitatea

  Impermeabilitatea (waterproofness), exprimata in mm coloana de apa (mm WR), masoara rezistenta unui tesut la presiunea exercitata de o coloana de apa. (Unitatea de masura nu este aleasa intamplator.)

  Pentru teste, se aseaza o bucata de material sub un cilindru cu diametrul de 1 inch (2,54 cm). Cu cat coloana de apa este mai inalta, va exercita o presiune mai mare. Inseamna ca materialul analizat ofera o performanta superioara in ce priveste impermeabilitatea.

  Inaltimea coloanei de apa creste (se adauga lichid) pana ce tesutul cedeaza si incepe sa se umezeasca si pe latura opusa.

  De pilda, daca jacheta are o impermeabilitate de 5.000 mm WR, inseamna ca materialul rezista la presiunea apei dintr-un cilindru cu inaltimea de 5.000 mm (5 m). Si permite traversarea lichidelor doar cand nivelul urca peste cei 5 m.

  Respirabilitatea

  Aceasta caracteristica (breathability) exprima capacitatea materialelor textile de a fi traversate de aerul umed. Cu cat un material este mai respirabil, cu atat scade posibilitatea formarii condensului pe suprafata sa interioara.

  In general, se folosesc 2 parametri:

  MVTR

  MVTR (Moisture Vapor Transmission Rate) masoara cantitatea de vapori care penetreaza 1 mp de tesut in 24 de ore. Unitatea de masura este g / mp / zi. O valoare mai mare coincide cu o mai buna respirabilitate si un confort superior la imbracamintea de munte.

  Valoarea depinde de anumiti factori:

  Orientativ, o respirabilitate foarte buna corespunde cu cel putin 15.000 g / mp / zi.

  RET

  RET (Resistance of Evaporation of a Textile) indica rezistenta materialului textil la evaporare. Pentru diferentierea performantelor se folosesc mai multe valori de referinta:

  • 0-6 – Cea mai buna;
  • 6-13 – Foarte buna;
  • 13-20 – Satisfacatoare;
  • 20-30 – Insuficienta.

  Spre deosebire de primul indicator, in acest caz, valorile scazute corespund unor performante superioare si invers. In functie de RET, materialele tehnice ideale pentru activitatile de intensitate ridicata trebuie sa aiba valorile numerice cat mai scazute.

  Care sunt valorile optime pentru echipamentul tehnic?

  O impermeabilitate satisfacatoare inseamna 15.000 WR, iar optima 20.000 mm WR. Dar este bine sa nu exagerezi. Peste aceste valori, respirabilitatea incepe sa ”scartaie”.

  In comert exista si exemplare cu 28.000 mm WR, care, practic, se comporta ca o folie din nylon. Insa cu cat un tesut este mai impermeabil, cu atat este mai putin respirabil.

  Intr-adevar, materialele functioneaza ca un ”baraj” pentru precipitatii, dar si pentru transpiratie, care se acumuleaza favorizand formarea condensului. In consecinta, scade si confortul.

  Asemenea performante sunt de apreciat la acele echipamente unde caldura corporala si sudoarea exercita o influenta minora. Asadar, un mare DA daca se folosesc la corturi, huse pentru rucsacuri sau folii impermeabile si un mare NU pentru imbracamintea de munte si sportiva.

  Sunt de preferat mai degraba articolele cu o coloana de apa in masura sa protejeze de o ploaie lejera, dar foarte respirabile. In caz de torentiala, echipamentul se poate completa cu un poncho.

  Pe de o parte, reuseste sa ofere protectie totala, pe de alta, lasa suficient spatiu pentru aerisire, aspect ce favorizeaza indepartarea transpiratiei.

  Tehnologiile recomandate sunt acelea care ofera cea mai buna combinatie de waterproofness & breathability. Foarte bine pozitionate in acest sens sunt membranele Gore-Tex, Dermizax, Powertex, Sympatex, eVent, etc.

  Stiai ca…?

  … una dintre cele mai mari tepe o reprezinta asa-zisele costume de slabit? Inca sunt populare printre ”sportivii de duminica”, acestia fiind convinsi ca transpirand vor putea slabi.

  Ideea este complet lipsita de temei. In realitate, aceste costume nu fac decat sa intensifice transpiratia si s-o blocheze in interior. Impiedicand evaporarea ei, cauzeaza supraincalzirea corpului, pericolul mentionat anterior.

  Foto: www.trendhunter.com

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads

  You May Also Like

  4 Pasi pentru a respecta legile muntelui

  Consider ca atunci cand spui mers pe munte te referi la cucerirea culmilor noi, ...

  5 plante medicinale pentru sanatatea ta!

  Sanatatea este un aspect deosebit de importat din viata noastra. Ea ne ajuta sa ...

  NU pleca pe munte fara geaca de iarna Zajo Valle Lady!

  Perioada reducerilor a sosit si brandul Zajo nu se abate de la regula! In ...

  Review echipament de munte: Geaca Softshell – obligatorie cand mergi pe munte

  Probabil stiti deja ce este o geaca Softshell, dar ca sa recapitulam, ea este articolul ...

  Cum te protejezi de radiatii UV pe munte si in camping?

  Cum te protejezi de radiatii UV pe munte si in camping?

  Acum ca temperatura aerului incepe sa se incinga tot mai mult in zonele de ...

  Visezi la o vacanta in camping? Erorile de care sa te feresti

  Vacanta in camping? Iata ce erori sa eviti pentru o aventura reusita!

  Te-ai hotarat sa accepti o noua provocare, o vacanta in camping… Sau cel putin ...