Excursie la Vulcanii Noroiosi

  Incet, incet se apropie weekend-ul si cum sa il intampinam mai bine decat cu un cadru propice de relaxare si petrecere a timpului liber intr-un mod optim.

  Astfel ca, daca esti in pana de idei legat de locatie noi iti propunem sa te indrepti catre Vulcanii Noroiosi din Buzau. Cu atat mai mult cu cat zona Paclele Mari-Paclele Mici a fost declarata monument al naturii.

  Vulcanii Noroiosi sunt considerati rezervatii naturale de tip geologic cu amplasare in comunele Berca si Scortoasa in judetul Buzau, Muntenia. Daca te decizi sa le faci o vizita trebuie sa ai la dispozitie cel putin 2 ore ca sa ii urmaresti dintr-un capat in celalalt.

  Ca sa ajungi acolo, poti urmari in primul rand indicatoarele care te ghideaza catre Buzau, iar odata ajuns aici trebuie sa urmezi drumul national DN10 pentru 18 km. Cand ai intrat in satul Satuc trebuie sa virezi dreapta catre comuna Berca si dupa ce traversezi raul Buzau, faci stanga.

  Paclele Mici

  In zona Paclele Mici gasesti cei mai multi dintre vulcanii noroiosi, care, desi au dimensiuni mici, se gasesc in diferite forme. Craterele acestora au forma de trunchi de con, din varful carora curge lava. Sa nu va imaginati lava ”fierbinte” ca in filme deoarece, la fel cum denota si numele lor, aceasta lava este un amestec intre apa si pamant care aparent pare calda dar de fapt este rece, bulbucii aferenti sunt doar emisii de gaze care ies la suprafata.

  ”Noroiul” impins la suprafata, largeste conurile zi dupa zi, craterele vulcanilor se unesc, ajungand sa creeze cratere imense ce pot atinge chiar si 2/3 metri.

  Excursie-la-Vulcanii-Noroiosi

  Paclele Mari

  Zona poarta aceasta denumire datorita celor 3 vulcani noroiosi ce se afla in centrul platoului care masoara un diametru impresionant de 100m, iar la baza acestora se afla mici cratere sau limbi de noroi combinate cu titei. La fel cum v-ati imaginat, vegetatia din aceste imprejurimi este saracaciosa in ideea in care regasesti doar cativa copaci rataciti pe alocuri care au reusit sa supravietuiasca acestor conditii.

  Pe langa aceste minunatii ale patriei noastre, in aceasta zona poti observa doua specii de plante rare cu numele lor Obione Verrucifera si Nitrateria Schoberi. Tot pe aceasta nota dupa ce treci de zona arida a vulcanilor, vei avea placuta surprindere sa observi o padure de liliac si vegetatie de tot soiul si felul.

  Incredibila priveliste alaturi de senzatia deosebita pe care ti-o ofera zona vulcanilor noroiosi vor marca in mod sigur o experienta de neuitat. Si cum o idee nu vine niciodata singura iti recomand sa te delectezi si cu articolul Coloanele de Bazalt si vulcanul stins din Racos. 🙂

  Cum ti se pare o vizita la Vulcanii Noroiosi? Ai avut ocazia sa ii vezi pana acum? 

  sursa imagine

  • Show Comments (1)

  Ads

  You May Also Like

  Fenomenul de backpacking si care este legatura cu pasionatii de drumetii?

  Fenomenul de backpacking si legatura cu pasionatii de drumetii

  Backpacking… pentru multi, o necunoscuta… inca… Dar te asiguram ca dupa lecturarea urmatoarele randuri, ...

  4 destinatii de nepretuit din Romania

  Ne avantam cu capul inainte spre weekend si parca gandul la pauza binemeritata de ...

  Coloanele de bazalt si vulcanul stins din Racos

  In judetul Brasov, la picioarele muntilor Persani, sta tacut si singuratic un vulcan stins ...