Ed Whitlock, un maratonist de legenda, paraseste aceasta lume!

  Ed Whitlock, un maratonist de legenda, paraseste aceasta lume!

  Ed Whitlock, un maratonist demn de pozitia sa in cartea recordurilor, paraseste aceasta lume in plina glorie. Facut K.O. de o tumoare, a luptat pana in ultima clipa, dupa ce in urma cu 5 luni, dobora ultimul record mondial.

  Ed Whitlock a fost si va ramane in amintirile tuturor un maratonist de record… la propriu… A devenit o legenda pentru toti pasionatii de alergare, cu toate ”derivatiile” sale, la nivel amatorial sau avansat.

  Canadianul s-a ”stins” intr-un spital din Toronto, la o saptamana dupa ce si-a serbat cele 86 de ”primaveri”. Cauzele disparitiei sale a fost cancerul, o boala necrutatoare, ce nu ”favorizeaza” pe nimeni, indiferent de varsta.

  Cu toate acestea, a fost un norocos, chiar daca nimeni nu-si poate imagina cum ar putea fi considerat astfel un bolnav in stadiul terminal. Insa pana la tragicul sau ”sfarsit”, viata l-a recompensat cu multe.

  Un ultim ”drum” presarat cu regrete…

  Legenda a sportului, Ed Whitlock a parasit aceasta lume… prea curand… Poate asa vor considera unii… Ar trebui sa ramana un exemplu pentru oricine practica jogging, alearga pe carari de munte, pe asfalt, pe pistele special amenajate sau pe banda.

  Pentru ca mai avea o multime de oferit celor pe care i-a ”inspirat” prin atitudine, perseverenta, performante. Avea un infinit de lucruri de daruit acelora pe care poate i-a motivat sa-si inceapa ”cariera” sportiva la 30 sau la 40 de ani.

  Mai avea o multime de demonstrat si lui insusi. Deoarece simtea ca alergarea este singura activitate in masura sa-i mentina corpul si mintea active. Pentru ca a devenit singura care-i demonstra ca este viu, plin de energie si de forta.

  Simtea ca inca viata sa nu a ajuns ”la termen”. Dar se pare ca destinul a decis in locul sau, curmandu-i viata cat inca se mai simtea ”in floarea varstei” si nicidecum pe marginea prapastiei.

  Un ”sfarsit” incununat de glorie…

  Inregistrand record dupa record, devine primul maratonist septagenar care coboara stacheta sub 3 ore. La varsta de 72 de ani, reuseste sa parcurga distanta de 42 km si 195 m in 2 ore si 59 de minute.

  Un an mai tarziu, imbunatateste si acest record, incheind in 2 ore si 54 de minute. Iar in urmatorii ani, cu toata povara deceniilor, continua sa surprinda cu noi recorduri la categoria ”seniorilor” de 75+ sau de 80+.

  In octombrie anul trecut, la 85 de ani, cu un timp de 3 ore si 56 de minute, depaseste performanta predecesorului sau cu 38 de minute. Ultimul record inregistrat pe categoria de varsta era de 4 ore si 34 de minute. Astfel, intra in istorie si ca cel mai in varsta maratonist.

  De unde isi procura toata aceasta energie?

  Toata aceasta forta aproape nepamanteana, greu de explicat stiintific, se datora picioarelor si plamanilor. Conform ”studiosilor”, valorile sale fiziologice erau similare cu ale unui individ de 40 de ani…

  Fenomenal, putem spune… Dupa analizarea repetata a raportului dintre imbatranire si performantele atletice, Whitlock poate fi descris ca o ultima frontiera in ce priveste degenerarea organismului.

  Asa cum declara el insasi, performantele nu au fost mijlocite de vreo dieta sau de antrenamente riguroase atent controlate de specialisti. Si nu-si completa cursele cu exercitii de forta pentru picioare, brate si abdomen.

  Din cand in cand, in sezonul de iarna, obisnuia sa curete zapada din jurul casei, iar in sezonul estival, se dedica gradinaritului.

  Nici macar nu avea un antrenor, se antrena de unul singur. In fiecare zi, alerga circa 3 ore sau 3 ore jumate, dar nu pe vreo pista performanta, ci in vecinatatea locuintei sale din Toronto. Si nu tinea evidenta kilometrilor.

  In ciuda venerabilei varste, nu-si monitoriza frecventa cardiaca si nu lua niciun fel de medicament. Singurele pastile erau suplimentele cu efect analgezic, recomandate pentru ameliorarea durerii de genunchi.

  Planuri de viitor intrerupte de crunta maladie

  Majoritatea oamenilor ajunsi la o varsta atat de inaintata se pot considera ”favorizati” daca inca mai sunt autosuficienti. Dar nu si el. Niciodata nu a fost pe deplin multumit de ”realizarile” sale. Inca-si mai facea planuri de viitor.

  Alerga pentru ca ii placea sa treaca mereu linia de sosire cu cel mai bun timp inregistrat vreodata. Nu era dependent de acest sport si nici nu era stimulat de motive mai ”pamantesti” (de exemplu, imbunatatirea sanatatii).

  A fost capabil de lucruri extraordinare, insa pe ultima suta de metri, a trebuit sa spuna ”pas”. Independent de dorintele sale, s-a resemnat. La o saptamana distanta de la ultima aniversare, si-a luat adio de la viata, jucand ultimul sau ”rol”, cel de ”maratonist” impotriva cancerului.

  Cel pe care oamenii de stiinta l-au catalogat un fenomen inexplicabil, a avut o viata admirabila. Si merita sa devina exemplu pentru tinerii cu veleitati atletice si pentru pasionatii de alergare, dar nu numai pentru ei.

  Foto: www.nytimes.com

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads

  You May Also Like

  Top 5 reclame pentru Jocurilor Olimpice de la Londra 2012

  Pentru ca suntem cu totii pasionati de sport, fiecare exceland sau admirand o ramura ...

  Junii Brasovului – editia 2012

  Weekendul acesta, si mai exact astazi, a avut loc parada Junilor de Brasov, defilare ...

  Lonnie Thompson, exploratorul ghetii!

  Exploratorul ghetii, Lonnie Thompson in varsta de 64 de ani se lauda cu experiente ...