Cum oferim primul ajutor pe munte?

  Am scris mai demult un articol Top 5 accesorii utile in camping in care am vorbit putin despre trusa de prim-ajutor. De ce e bine sa o ai intotdeauna cu tine, pe langa alte 4 obiecte care ar trebui sa iti faca experienta la munte mai sigura si mai usoara. Totusi, cred ca subiectul primului-ajutor este mai complex si merita un articol dedicat numai lui. Astfel, cum oferim primul ajutor pe munte? Fie ca mergi cu prietenii sau cu familia, indiferent de varsta, e bine sa stii ce sa faci.

  Ca sa nu te ia nicio situatie prin surprindere, sa nu te panichezi si sa ramai stana de piatra, iti recomand sa citesti sfaturile pe care le-am preluat de la specialisti. Daca unul din voi se raneste, cade sau se pierde de voi? Oricare din aceste situatii este de nedorit si necesita un tip de interventie. Tu trebuie sa stii sa intervii si sa fii competent in a acorda primul ajutor. In principiu, ai nevoie de un kit de prim-ajutor. Daca nu ai unul profesionist din comert, iti spun eu cam ce ar trebui sa contina unul alcatuit de tine:

  Cum oferim primul ajutor? Fa-ti un kit!

  Vei avea nevoie de urmatoarele:

  • o cutie care se inchide ermetic, nu prea mare, nu prea mica, astfel incat sa o poti depozita in rucsac fara sa-ti ocupe foarte mult spatiu
  • o penseta cu care putem scoate mai usor din rana spini, insecte, pietricele
  • o rola de tifon
  • pansamente sterile din tifon + vata hidrofila
  • forfecuta care taie bine
  • leucoplast simplu si/sau cu rivanol
  • o sticluta de apa oxigenata si/sau alcool sanitar de 50 ml
  • servetele umede antibacteriene si/sau gel antibacterian
  • pastile care contin ibuprofen sau alta substanta antiinflamatorie si/sau calmanta
  • o sticluta cu miere de albine de 50 ml

  Desigur, toate acestea ar trebui sa-ti incapa in acea cutie. Toate celelalte le gasesti la orice farmacie si daca faci un calcul, vei iesi foarte ieftin. Daca te intrebi de ce ai nevoie si de rola si de pansamente sterile de tifon, rola iti va folosi la legarea si securizarea unui pansament peste o rana mai serioasa. In timp ce, daca este vorba doar despre o zgarietura sau o taiere, un pansament inmuiat in rivanol sau apa oxigenata va fi securizat cu leucoplast. De asemenea, daca este vorba de o luxatie, poti lega zona luxata cu rola de tifon. Restul sunt self-explanatory de ce ai nevoie de ele. ๐Ÿ™‚

  Nu ezita sa ingrijesti un ranit, chiar daca nu face parte din grupul tau de prieteni. Poate ca el nu e insotit de nimeni si nu are un kit de prim-ajutor cu el. Orice rana ingrijita la timp are mai putin sanse sa se infecteze.

  Cum oferim primul ajutor daca situatia e mai grava?

  Cum iti dai seama cand situatia e grava? Dupa ce ai incercat sa ajungi la cel ranit sau daca ti-ai dat seama ca nu poti ajunge la el pentru ca e prea periculos, nu mai astepta niciun moment si cheama salvamontul. Inseamna ca situatia a iesit de sub controlul tau. Daca ti se pare ca are mana, piciorul, o coasta sau altceva rupt, nu-l misca din loc si nu uita sa specifici la telefon acest lucru. Numarul de telefon al Dispeceratului National Salvamont este 0725-826 668. De acolo te vor redirectiona spre unul din centrele din regiunea respectiva in care te afli tu si prietenii tai. In cel mai scurt timp posibil o echipa se va deplasa catre voi.

  Tu cum reactionezi in situatii limita?

  Tags:

  Ads

  You May Also Like