9 Activitati minunate cu copiii in natura, inspirate de educatia Montessori

  Activitati cu copiii in natura

  Bun venit, primavara! Frumoasa esti, plina de viata si de miresme de flori, de iarba proaspata, de pomi inmuguriti. Bun venit in universul activitatilor cu copiii in natura!

  Parinte drag, profita de generozitatea codrilor si muntilor, de farmecul plimbarilor, de savoarea bauturilor servite sub mangaierea blanda a razelor!

  Activitati cu copiii in natura, de facut pe vreme buna

  O multime de jocuri si de activitati outdoor pot contribui la dezvoltarea mentala si fizica a celor mici. Ii ajuta sa exploreze, sa cunoasca, sa descopere, sa simta, sa zambeasca, sa se bucure de fiecare zi.

  Adesea e vorba despre actiuni simple, care imbunatatesc perceptia vizavi de ambientul extern si de propriul corp.

  Cu costuri zero sau care se rezuma cel mult la procurarea unui rucsac de munte sau de oras (poate il detii deja), sunt accesibile in orice spatiu deschis. Sunt conditionate doar de ceea ce ofera cu atata generozitate mediul inconjurator.

  Pentru ca nu doar povestim, ne dorim sa te introducem in lumea minunata a jocurilor si activitatilor cu copiii in natura. Le-am ales pe acelea inspirate de sistemul educational Montessori, care incurajeaza copiii sa iubeasca natura traind in mijlocul sau.

  #1: Scriere cu plante

  Cu copiii in natura: scriere cu plante
  Foto: www.adventure-in-a-box.com

  Ca sa-i atati pustiului curiozitatea pentru litere, organizeaza o sedinta scrisa cu… plante si natura moarta. Poate folosi tot ce propune ambientul: frunze, flori, ramuri, pietricele. Cu rabdare si putin efort, toate se pot transforma in cifre, in litere si chiar in fraze intregi.

  #2: Arta cu natura

  Cu copiii in natura: arta cu natura
  Foto: childledlife.com

  Dezvoltarea inclinatiilor artistice se poate si realizand mici opere de arta. Impreuna cu cel mic, aduna frunze, ramuri, pamant, seminte, iarba si orice gasesti interesant. ”Modeleaza” materialele (cu sau fara adaosuri de apa) si le transforma in peisaje, chipuri, animale.

  #3: Ghirlande din frunze

  ghirlande din frunze

  Foto: www.mamapeapod.com/

  Pentru antrenarea coordonarii ochi – maini si imbunatatirea experientelor senzoriale, implica-l intr-o misiune super creativa, anume in construirea ghirlandelor. Se poate recurge la frunze cat mai variate ca marime si culoare, provenite de la diverse specii de arbori.

  #4: Primul terrarium

  primul terrarium
  Foto: www.alphamom.com

  Urmatorul proiect consta in construirea unui terrarium. Este o modalitate de a-i stimula fantezia si de a-l antrena in ingrijirea plantelor. Pe langa borcanul reciclat, nu e nevoie de ceva complicat. Poti recurge la tematici in genul: mediu marin, Hobbit, epoca preistorica etc.

  #5: Jocul tacerii

  Cu copiii in natura: jocul tacerii
  Foto: www.coloradosprings.citymomsblog.com

  Un exercitiu interesant este sa asculte murmurul apei, fosnetul frunzelor, ciripitul pasarilor etc. Ia-l intr-o plimbare / drumetie scurta in imprejurimi si poposeste intr-o poienita / zona linistita. Cere-i sa pastreze tacerea si sa incerce sa surprinda si sa identifice cat mai multe sunete.

  #6: Colectionare de plante si insecte

  colectionare de plante si insecte

  Foto: www.ecowalkthetalk.com

  O alta activitate cu copiii in natura poate fi catalogarea plantelor si colectionarea lor in ierbare. In mod similar se poate proceda si cu insectele, ce pot fi cuprinse in insectare. Cele 2 variante reprezinta optime exercitii pentru antrenarea functiei vizuale si recunoasterea speciilor.

  #7: Curatarea frunzelor

  Cu copiii in natura: curatarea frunzelor
  Foto: www.depositphotos.com

  Cu obiectivul de a-i dezvolta nu doar motricitatea, ci si responsabilitatea si interesul pentru curatenie, arata-i cum sa adune frunzele uscate. Cu o grebla sau cu propriile manute, poate strange uscaturile intr-un colt sau intr-un sac menajer. Ori le poate incarca intr-o roaba.

  #8: Primele socoteli

  Cu copiii in natura: primele socoteli
  Foto: www.notimeforflashcards.com

  Unii copii iubesc matematica dinainte sa stie ca exista. Se pun sa numere si sa efectueze calcule simple asa, in loc de joaca. Cu totii trebuie incurajati, mai ales cei care se mai opintesc. Pentru a face lucrurile distractive, transforma-le intr-o joaca cu elemente din natura.

  #9: La cules de fructe

  Cu copiii in natura: la cules de fructe
  Foto: www.adelaidehills.org.au

  Cand sezonul cald este destul de inaintat, colo prin iulie-august, cu toata familia, porneste in cautarea fructelor de padure. Activitatea ii construieste un raport trainic cu natura, esential pentru o evolutie armonioasa. Il va ajuta sa se integreze si sa ia lucrurile ca atare, nu ca pe niste obligatii.

  Crezi ca e greu?

  Multi parinti ai acestor vremuri sunt prea ocupati pentru a umple viata tinerelor vlastare ale familiei. E vina marilor corporatii, a goanei nebune pentru a-si face un rost…

  Cine mai stie a cui e vina?

  Cert este ca cei mici sufera. Pentru ca le lipseste zbenguiala in aer liber. Le lipseste timpul cu familia, cu parintii, ca intr-o tortura subtila (poate e prea mult spus), prelungita cat tin anii inocentei.

  Multi abia daca au parte ocazional, cate o ora pe weekend. Mai ales pentru cine are domiciliu in marile orase, unde, cu-atatea pericole, e tot mai greu sa lasi copilul sa umble brambura pe strazi.

  Si cand te gandesti cat de simplu, ieftin si la indemana poate fi sa-ti apropii pustiul de mediul natural…

  Parinte drag, opreste-te din rutina macar un ceas, asa, din cand in cand. Zaboveste pret de cateva clipe si mediteaza la timpul de care te poti bucura impreuna cu cel mic. Dar pe care il pierzi. Pentru ca asa decizi sau ii lasi pe altii sa decida pentru tine.

  Daca vrei schimbare, apuca-te de azi. Si tine-o tot asa cel putin pana la toamna, tarziu, cand s-o lasa bruma.

  Cu putin efort, te poti bucura de clipe splendide in fiecare zi din an. Pe vreme rea, pe vreme buna, pe ninsoare si arsita. Atata timp cat folosesti imbracaminte si incaltaminte corespunzatoare, vei putea face orice-ti propui.

  Foto: www.atlantaparent.com

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads

  You May Also Like