Coloanele de bazalt si vulcanul stins din Racos

  In judetul Brasov, la picioarele muntilor Persani, sta tacut si singuratic un vulcan stins de acum mai bine de 10.000 de ani. Pe drumul dinspre oraselul Rupea spre iesirea pe soseaua catre judetul Mures se afla satucul Racos, o mica enciclopedie a doritorilor de peisaje unde civilizatia actuala fuzioneaza in perioada Cuaternarului. Si asta pentru ca acest vulcan stins, care a fost printre ultimii care a erupt in tara noastra, a generat un relief deosebit de interesant.

  Pornind din satucul Racos, ajungi incet-incet spre coloanele de bazalt, care par niste stele uriase stinse si alungite pe verticala. Sunt colturoase si cenusii, ca niste titani demult apusi, pietrificati. Aceste coloane de bazalt au aproape 12 m inaltime si sunt de fapt, in termeni geologici, scorie bazaltica. Mai simplu, lava topita de-a lungul anilor de activitate vulcanica s-a metamorfozat in acesti stalpi reci, impresionanti.

  Dupa ce lasi in urma titanii cenusii, spre stanga pesiajului cum vii din sat, ajungi la imensa gura a vulcanului stins de la Racos. Acesta era candva craterul vulcanului si, din momentul in care ai realizat acest lucru, incercand sa te intorci imaginativ in timp, poti sa vizualizezi rauri de lava portocalie si furioasa. Bratele lor fierbinti ajungeau pana jos, la capatul satului. Poti sa surprinzi in fotografii fantoma trecutului in acest peisaj de vulcan stins. Peste tot in jur, sub pasii tai stau rasfirate roci de diferite texturi si culori: piatra ponce, zgura, bazalturi.

  Vegetatia pitica a preluat dominatia asupra decorului pitoresc, insa mai poti ghici printre arbusti si conifere conturul tacutului vulcan. Dupa ce ti-ai luat la revedere de la acest episod autohton incheiat al istoriei Pamantului, indreapta-te catre Castelul de la Racos. Materialul folosit pentru construirea lui in sec. XVII a fost roca exploatata din craterul vulcanului stins. Castelul era menit sa fie mai degraba fortificatie strategica de aparare si se mai vad inca golurile circulare din turnuri pe unde ieseau amenintator tunurile de batalie.

  Eu ma gandesc constant acum la alte zone atat de frumoase din Romania care au in componenta cuvantul ,,vulcan” đŸ™‚ Lacul Sf. Ana (singurul lac vulcanic de la noi), Vulcanii Noroiosi … voi la ce va ganditi?

  Ads

  You May Also Like

  Top 5 pesteri renumite de vazut vara asta in Romania

  1. Pestera vantului – muntii Bihor Cea mai adanca dintre pesterile Romaniei, cu o ...

  Natura inseamna si animale salbatice – Cum te comporti daca intalnesti un urs?

  Natura inseamna si pericole – Cum te comporti daca intalnesti un urs?

  Excursiile montane au un efect extraordinar asupra calitatii vietii. Si nu o fac doar in ...

  Top 3 Cele mai frumoase locuri de vizitat in Romania

  Inainte sa iti planifici urmatoarea calatorie, iti propun sa iti indrepti atentia catre plaiurile ...

  Descopera 3 dintre cele mai periculoase trasee montane din lume!

  Descopera 3 dintre cele mai periculoase trasee montane din lume!

  Poteci care strabat inaltimi ametitoare, pasarele ce traverseaza rauri involburate, versanti aproape verticali… Ceva ...

  2 trasee de munte inedite pentru vara

  Muntele este destinatia ideala de concediu, intrucat ai parte de liniste si relaxare practicand ...

  Despre Cabana Podragu din Muntii Fagaras

  Daca vrei sa innoptezi la Cabana Podragu, trebuie sa stii ca zona Turnuri Podragu ...