bts merchbts merchbts butter mercharmy bombbts army bombbts merchandisebts official shopbts official merchbts official merchandisebts store

  IN MOLD sau HARD SHELL? FULL SHELL, HALF SHELL sau FULL FACE? Sa intelegem constructia castilor de schi si snowboard!

  casca de schi si snowboard - constructie, stiluri

  Casca de schi si snowboard e preferabil sa apara in dotarea practicantilor celor 2 sporturi de iarna. Chiar daca nu intentionezi sa te strecori printre brazi la 100 km / h ori sa faci cascadorii.

  Pe ale noastre partii, continua sa ramana un element optional, fiind obligatorie doar in unele tari europene.

  Cum e construita casca de schi si snowboard?

  Casca de protectie face parte din echipamentul pentru multe activitati unde exista riscul de accidentare si in consecinta a unor leziuni cerebrale. De la catarare si ciclism, pana la formula 1 si sarituri cu schiurile, exista o gramada de situatii in care poate salva viata.

  Insa desi toate modelele par aproximativ similare ca design si caracteristici, pentru schi si snowboard sunt necesare casti special concepute pentru aceste sporturi, nu pentru altele. Deoarece, pe langa functia principala, de protectie, casca trebuie sa corespunda si din alte puncte de vedere:

  • Sa fie compatibila cu ochelari de schi;
  • Sa impiedice formarea condensului;
  • Se respecte anumite standarde;
  • Sa izoleze de frig etc.

  In functie de destinatie, castile de protectie au fiecare o alta structura. Asa cum era de asteptat, cele concepute sa serveasca in alte discipline nu se pot utiliza in sporturile albe. In caz contrar, siguranta purtatorilor ar fi mult compromisa.

  Dar sa vedem cum e construita casca de schi si snowboard.

  Structura: Constructie IN MOLD vs HARD SHELL

  casca de schi si snowboard - constructii diferite
  Foto: www.outdoorgearlab.com

  Se refera de fapt la constructie, mai exact la tehnologia la care producatorii recurg. Indiferent de procesul de productie, echipamentul cuprinde 2 straturi:

  • Unul extern – In general, consta intr-un invelis din plastic rigid. Are functia sa respinga loviturile, fiind util sa protejeze craniului de contactul cu diverse suprafete si obiecte.
  • Altul intern – Este vorba despre un invelis moale, din polistiren expandat sau spuma. Ca rol, are menirea sa absoarba vibratiile cauzate de impact, atenuand efectele socurilor si tensiunile asupra craniului.

  Diferente pot exista la nivel de tehnologie:

  1. Tehnica IN MOLD

  Presupune fuziunea celor 2 parti, rezultand 1 singura bucata. Castile fabricate sunt mai scumpe, insa prezinta cateva avantaje esentiale. Sunt mai usoare si mai eficace la impact, deci mai sigure. Iar in plus, au un aspect mai slim si garanteaza o ventilatie superioara, reglabila.

  2. Tehnica HARD SHELL

  Este modelul clasic, ce prevede alaturarea invelisului intern cu cel extern, acestea fiind doar lipite. Cine vrea sa economiseasca se poate indrepta spre castile clasice, cu conditia sa-si asume niste minusuri. Sunt mai grele, mai putin rezistente si cu un sistem de ventilatie nu la fel de eficient.

  Tipologii: FULL SHELL vs HALF SHELL vs FULL FACE

  casti de schi full shell vs half shell vs full face
  Foto: www.telegraph.co.uk

  Brandurile propun numeroase stiluri. Insa vom insista asupra celor care descriu proportia in care acopera calota craniana:

  a. Integrale – FULL SHELL

  Castile Full Shell acopera complet capul. Forma e studiata sa protejeze si partile laterale ale craniului, inclusiv urechile.

  Se folosesc mai mult in competitii si cand e nevoie de mai multa siguranta pe partii. Tind sa ocupe preferintele schiorilor care practica un schi mai dinamic. Ca mentiune, castile de copii au de obicei acest stil.

  b. Partiale – HALF SHELL

  In acest caz, incorporeaza in zona urechilor o captuseala moale. Desi nu asigura protectie totala, casca de tipul Half Shell vine in schimb cu alte avantaje:

  • Mai mult confort termic;
  • Aerisire mai buna, aspect binevenit mai ales cand nu e foarte frig;
  • Sistem de reglare mai precis, permitand adaptarea.

  Oferind un raport optim intre siguranta si confort, modelul este si cel mai popular. In plus este preferat cu precadere de snowboarder-i.

  c. Cu viziera – FULL FACE

  De asta data, casca de schi si snowboard acopera integral si fata. Spre deosebire de celelalte 2 modele, protectia continua si in zona barbiei, ca design apropiindu-se de dispozitivele de protectie pentru biker-i.

  Totodata, are integrata o viziera, un detaliu care ofera cam aceleasi avantaje ca ochelarii de ski. Desi e un model super performant, cu costuri pe masura, se preteaza mai mult la racer-i si in competii de ski cross.

  Retine!

  Pasiunea pentru sporturile de iarna si prin ”filtrul” echipamentului care trebuie sa raspunda din perspectiva tehnica si sa fie comod.

  Casca de protectie ajuta in caz de impact, insa nicio tehnologie inca nu o face invincibila. Ofera o capacitate de a proteja limitata. Simpla sa prezenta pe cap nu exclude pericolele de accidentare serioasa.

  Nu e suficient ca oamenii sa poarte casti de schi daca acestea nu sunt omologate (standard UE EN 1077 – 2007) si nu corespund ca parametri.

  Foto: www.womentd.com

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads

  You May Also Like

  Echipament montan la reduceri - Trucuri pentru vacante convenabile

  2 Trucuri la-ndemana sa-ti faci aventurile montane si vacantele cat mai convenabile

  Sa-ti iei echipament montan la reduceri se dovedeste o alegere inteleapta. Automat, aventurile tale ...

  Despre si cu parazapezi Maramont AV

  Parazapezile sunt cele care iti protejeaza picioarele de umiditate (roua, ploaie sau zapada) in primul ...