bts merchbts merchbts butter mercharmy bombbts army bombbts merchandisebts official shopbts official merchbts official merchandisebts store

  Fenomenul de backpacking si legatura cu pasionatii de drumetii

  Fenomenul de backpacking si care este legatura cu pasionatii de drumetii?

  Backpacking… pentru multi, o necunoscuta… inca… Dar te asiguram ca dupa lecturarea urmatoarele randuri, notiunea nu-ti va mai parea atat de… inaccesibila si poate neinteleasa.

  Despre fenomenul de backpacking…

  Indiferent de domeniu, ne-am obisnuit sa ”adoptam” fel si fel de expresii si cuvinte de o alta origine decat a noastra. Iar in timp ce pe unele le adaptam dupa chipul si asemanarea noastra, pe altele le pastram neschimbate.

  O facem poate pentru ca suna bine ori pentru ca nu exista o traducere ”ad litteram”. Este si cazul fenomenului numit backpacking. Expresia descrie de fapt o modalitate foarte simpla si raspandita de a ”rataci” prin lume.

  Derivat din cuvantul ”backpack” care inseamna rucsac, termenul se traduce prin ”calatorie cu rucsacul in spate”. Mai exact, este vorba despre o aventura, o excursie, o drumetie cu rucsacul in spate in maniera economica.

  Inclusa in vocabularul montaniarzilor, expresia poate desemna organizarea unei calatorii fara respectarea unui plan anume. Sau altfel spus, descrie o expeditie sau o excursie lasata la voia intamplarii.

  Termenul isi are radacinile adanc infipte in asa-zisul ”turism” practicat de backpacker-i, o forma low cost. Cu alte cuvinte, indica o modalitate independenta de a calatori si cu un buget limitat.

  … Si despre backpacker-i…

  Tot mai multi se simt tentati sa adopte un stil de viata cat mai liber si sa porneasca in jurul lumii. Insa nu o fac nu oricum, ci purtandu-si in rucsac toate cele trebuincioase.

  O fac luand cu ei un minim necesar si acele lucruri de care nu se pot separa. Poate o fotografie, o carte sau o harta cu cele mai indepartate tinuturi.

  Vorbim despre spirite libere, neconditionate de obstacolele neasteptate din timpul unei calatorii. De exemplu, o eventuala greva a companiilor aeriene genereaza un haos total in aeroporturi si stari de anxietate printre calatori.

  Insa astfel de evenimente sunt excluse in caz ca pornesti la drum fara un plan anume. Este ceea ce face un backpacker. Adica nu-si planifica mijlocul de transport, ci alege optiunile cele mai ieftine pe care le are la indemana.

  Si nu face rezervari costisitoare la hoteluri de lux, ci alege hostelurile sau cel mult pensiunile agroturistice. Si adeseori, se va simti in largul sau sa poposeasca intr-un camping, chiar daca nu da peste unul cu toate dotarile si confortul.

  Ce-nseamna sa faci backpacking?

  In ciuda explicatiilor anterioare, se poate sa cazi in ”capcana” lucrurilor neintelese. Pentru a nu exista nicio contradictie intre adevaratul backpacking si alte forme de a explora lumea, vom pune la punct o sinteza:

  Ce activitati descrie?

  • O modalitate economica sa calatoresti – Optiunea iti permite sa te apropii de cultura, de traditiile locale, dar si sa le intelegi;
  • O posibilitate flexibila de a te porni la drum – In aceste imprejurari, esti deschis la toate variantele de itinerarii prezente pe harta;
  • O adevarata provocare – Iti da posibilitatea sa parcurgi trasee cufundate in salbaticie si sa folosesti mijloace de transport mai putin uzuale;
  • O aventura privilegiata – Bagajul, usor (faciliteaza deplasarile), include un rucsac incapator, eventual completat de cort si sac de dormit;
  • O alegere independenta – Imediat ca gasesti un loc fascinant, daca ai posibilitatea, te poti opri pentru un numar nelimitat de zile;
  • O experienta care te dezvolta – Activitatea iti permite sa te analizezi si sa te cunosti, dar si sa descoperi lucruri inca straine si sa evoluezi.

  Si ce nu este?

  • O calatorie in grup – Conditia sa elimini ”dependenta” de grup, este sa adopti un stil mai degraba solitar sau sa fii insotit de cel mult o persoana. Astfel, vei fi mai ”mobil” si te vei putea adapta mai bine situatiilor neprevazute;
  • O forma de distractie si atat – Fenomenul descrie cele mai fantastice aventuri. Exista situatii cand te murdaresti sau te uzi leorca, cand te ratacesti ori te paste nostalgia deoarece te afli la sute de kilometri departare de casa;
  • O pierdere de timp – Pentru un backpacker, fiecare kilometru parcurs, fiecare zi printre straini echivaleaza cu o experienta de viata. Reprezinta o modalitate interesanta sa-ti descoperi calitatile si mai ales slabiciunile;
  • O drumetie destinata genurilor hippie – Despre backpacking se spune ca apartine tuturor, nu doar celor in cautarea esentei vietii. Este destinat acelora care percep fiecare expeditie ca pe un instrument de cunoastere.

  Contrar asteptarilor, in lume exista destui ”adepti”. Altfel spus, exista destui backpacker-i. Nu toata lumea opteaza pentru vacante scumpe, cu ”all inclusive”.

  In schimb, tot mai multe persoane iau decizia sa-si paraseasca locuinta pe termene mai lungi. Si prefera aventurile spontane, exact, doar cu rucsacul in spate.

  Daca-ti surade ideea, da o fuga in magazinul ProAlpin si selecteaza echipamentele de care ai nevoie pentru urmatoarea ta aventura in mijlocul naturii, poate de backpacking!

  Foto: www.downundr.com

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads

  You May Also Like

  Imbracaminte calduroasa de munte in 3 pasi si-n 3 straturi

  Imbracaminte calduroasa de munte in 3 pasi si-n 3 straturi

  Cum trebuie sa arate o imbracaminte calduroasa de munte? Ce inseamna sa te imbraci ...

  Echipament montan la reduceri - Trucuri pentru vacante convenabile

  2 Trucuri la-ndemana sa-ti faci aventurile montane si vacantele cat mai convenabile

  Sa-ti iei echipament montan la reduceri se dovedeste o alegere inteleapta. Automat, aventurile tale ...

  6 Motive sa pornesti in calatorie cu rucsacul in spate, nu cu o valiza

  6 Motive sa pornesti in calatorie cu rucsacul in spate, nu cu o valiza

  Dintotdeauna, optiunea de a porni intr-o calatorie cu rucsacul in spate a fost sinonima ...

  Trekking iarna? Da, se poate!

  Trekking iarna? Da, se poate! – 8 Sfaturi pentru excursii in siguranta

  Inca de la primele fulguieli, iubitorilor de trekking si alte activitati outdoor invernale le tresalta ...