Vrei autonomie in turele montane si in camping? Doteaza-ti rucsacul cu un arzator portabil!

  Arzatoare portabile pentru turele montane – Cat sunt de convenabile?

  Timpurile in care montaniarzii erau nevoiti sa-si aprinda focul in modul traditional au ramas cumva de domeniul trecutului. Conditiile potrivnice, aproape un ”must” in ambientul alpin, pot ingreuna procedura clasica, insa nu si daca folosesti arzatoare portabile.

  Cu toate inventiile lumii moderne, aventurierii nu se mai simt constransi sa se rezume la conserve sau sa rabde frig cand se afla in mijlocul naturii. Nici nu au nevoie de prea multe abilitati de supravietuire.

  Acum nu mai conteaza cat de rea e vremea, nici cat de departe ajungi! Cu accesoriile potrivite, poti aduce confort si comoditate in orice excursie si drumetie!

  Arzatoare portabile – Cat sunt de convenabile?

  Asa cum este evident, primul si cel mai important avantaj consta in faptul ca, oricand, vei putea pregati ceva cald, de la cel mai simplu ceai de plante, pana la preparate consistente. Sau poti pur si simplu sa te-ncalzesti.

  a. Poti gati mancare ”serioasa” oriunde si oricand

  Dupa o zi intreaga pe traseu pe jos ori cu bicicleta, inainte sa te gandesti la somn, iti vine cheful sa-ti reincarci bateriile cu o masa adevarata.

  Faptul ca mergi in drumetii prelungite si campezi in zone unde nu ai acces la facilitatile lumii moderne nu inseamna sa renunti la savoarea specialitatilor gastronomice. Oriunde te afli, poti gati feluri gustoase, nu foarte complicate, ci atat cat iti permit talentul si ”dotarile”.

  Iar daca iti lipsesc abilitatile de master chef sau nu ai posibilitatea sa-ti incarci rucsacul cu tot soiul de ingrediente, te poti opri si la alte solutii. Cele mai simple chestii sunt alimentele pentru camping si outdoor.

  Le gasesti la plic, in versiunea liofilizata sau la conserva, cu autoincalzire. Iar in functie de preferinte, poti dispune de preparate unice, de felul intai si chiar de deserturi delicioase, toate foarte nutritive.

  In plus, nu mai este nevoie sa te gandesti la efortul sa cureti oalele innegrite de funingine inainte de a le aseza la locul lor in rucsac.

  b. Dispui de o sursa de caldura in orice conditii

  Data fiind perioada din calendar, o sursa de foc va fi binevenita. In zilele si noptile reci, poti recurge la arzatoare portabile inclusiv pentru a te incalzi cand te intorci infrigurat de pe traseu.

  Nu mai trebuie sa-ti pui problema ca nu gasesti lemne uscate de foc, de altfel greu de procurat in conditii de ploaie. Si nu mai trebuie sa te ingrijorezi ca rafelele de vant vor stinge flacarile

  c. Protejezi mediul inconjurator

  Nimeni nu spune ca ”practica” traditionala ar fi iesita din moda. Dar pe cat farmec are sa stai in preajma jarului mocnind sau invaluit de flacari, pe atat poate fi de primejdios pentru mediul inconjurator.

  Cu toate masurile de precautie si in ciuda vigilentei, exista si riscul sa nu mai poti controla focul. De multe ori ajunge ca o scanteie buclucasa sa se ”furiseze”, saltareata, in afara focarului. Iar pana la inceputul de incendiu nu va mai fi decat un pas.

  Arzatoare portabile – Cand merita sa fie folosite?

  Raspunsul la intrebarea ”cand merita sa fie folosite?” depinde de tipul de drumetie / calatorie.

  Per total, despre aceste accesorii pentru camperisti, backpacker-i si drumeti, se poate spune ca sunt foarte practice de utilizat. Insa supele delicioase, ceaiurile aburinde, caldurica si alte comoditati au un ”pret”. Si trebuie platit.

  Nu este atat vorba despre buget, cat de greutatea si volumul bagajului. Din anumite puncte de vedere, nu se pune problema practicitatii. Insa pana si cel mai mic si usor dispozitiv necesita si un minim necesar, format din:

  • Rezerva de combustibil (solid / gazos);
  • Vase, oale, tacamuri;
  • Produse de curatat;
  • O cantitate mai mare de apa;
  • Ingrediente pentru gatit.

  Toate aceste ”adaosuri” inseamna bagaj in plus. Cu alte cuvinte, gradul de convenienta depinde de cateva caracteristici, printre care:

  • Dimensiunile;
  • Greutatea.

  Cine se deplaseaza cu propriul autoturism nu va intampina probleme sa transporte tot echipamentul pe care-l doreste, pana si in exces. Insa cine calatoreste pe jos sau cel mult pe bicicleta trebuie sa evalueze bine avantajele oferite in comparatie cu dezavantajele.

  Pentru ca balanta sa se incline in favoare primei categorii, trebuie analizate toate conditiile. Te poti lipsi de arzator daca:

  • Mergi intr-o excursie de 1 zi sau crezi ca te descurci 1-2 zile fara foc;
  • Te cazezi la un hotel sau intr-o structura cu toate dotarile si utilitatile.

  In mod evident, arzatorul devine un ”prieten” fidel in special daca:

  • Dormi in cort si nu ai posibilitatea sa mananci la o pensiune;
  • Pornesti intr-o expeditie prelungita, in sezonul rece;
  • Conditiile meteo si de relief nu-ti permit sa aprinzi un foc.

  Concluzie

  Este adevarat ca te poti descurca si fara arzatoare portabile. Insa doar experienta in mediul alpin te va conduce la alternativa cea mai convenabila.

  Pe de o parte, in excursiile de 1-2 zile si in vacantele scurte, poti lua cu tine suficiente provizii alimentare incat sa acoperi toate mesele, chiar daca inseamna doar preparate reci si fructe.

  Pe de alta parte, nu trebuie sa te sperie surplusul de echipament. Daca te pornesti la drum in tovarasia mai multor persoane, nu-ti ramane decat sa distribui ustensilele si alimentele intre membrii ”echipei”.

  Foto: www.robens.de

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads

  You May Also Like

  Furtuna montana pe timpul verii? Cum te protejezi de fulgere?

  Furtuna montana pe timpul verii? Cum te protejezi de fulgere?

  In sezonul propice drumetiilor, furtuna montana este o realitate frecventa si implica adoptarea catorva ...

  Care este sezonul ideal pentru trekking?

  Care este sezonul ideal pentru trekking?

  Orice sezon este potrivit pentru drumetii la munte. In orice luna din an, natura ...

  Urmeaza sezonul de schi! Cum te antrenezi?

  Nu-i asa ca ti-ar place sa schiezi fara sa ajungi la baza partiei de ...

  Cum sa te feresti de probleme de sanatate pe munte

  Pe munte, te poti confrunta cu situatii neprevazute legate de sanatate, care pot sa ...