Alpinism sau catarare? Ce diferente exista intre cele doua activitati?

  Alpinism sau catarare? Ce diferente exista intre cele doua activitati?

  Dintotdeauna, oamenii au facut alpinism. Si vor mai face. Vor continua sa se catare pe versanti, indiferent de pericole. Insa in orice context, riscurile exista.

  Am ales acest subiect intentionat si ca o consecinta a recentei tragedii din Retezat. Dar nu am sa subliniez cat de dornic de victime este muntele. Pentru ca nu este.

  Natura, asa cum am spus-o in repetate randuri, este imprevizibila. In functie de circumstantele in care au loc turele montane, aceeasi panorama se poate arata splendida sau plina de primejdii.

  Incepand de la echipament, pana la pregatirea atletica si alegerea traseului, exista factori care pot ”sabota” expeditiile si chiar ”atenta” la siguranta si la viata exploratorilor.

  In aceasta postare, voi incerca sa te insotesc printre 2 activitati outdoor ce dau semne sa devina din ce in ce mai populare la orice varsta.

  Iti voi vorbi despre alpinism si escalada, ambele practicabile din copilarie. Desigur, in scopul garantarii sigurantei, fiecare implica anumite conditii de desfasurare.

  Alpinism si catarare pe intelesul tuturor

  Practic, pentru niciuna nu exista o limita de varsta, catararea fiind o activitate pe care copilul o descopera imediat ce face primii pasi in pozitie erecta. Singurele ”obstacole” raman insa starea de sanatate, forma fizica si pasiunea pentru munte, de multe ori neimpartasita.

  Desi par similare, intre cele 2 discipline exista diferente substantiale. Insa inainte de a-ti prezenta deosebirile, consider utila explicarea termenilor:

  Ce se intelege prin alpinism?

  Disciplina se bazeaza pe depasirea unor obstacole intalnite de-a lungul unui traseu montan. Ascensiunea poate avea loc pe un teren cu gheata, cu zapada, cu pietre, roca sau pe suprafete mixte.

  Etimologia cuvantului face legatura cu Muntii Alpi si cu primele incercari de a cuceri cele mai importante varfuri. Ulterior, termenul a ramas general valabil pe intregul mapamond si caracterizeaza ”sportul ascensiunilor in munti” (mountaineering).

  Dar prin catarare?

  Catararea, considerata o practica sportiva, consta in trecerea peste un obstacol escaladand un perete natural sau artificial. Urcarea poate avea loc si pe orice structura urbana outdoor sau indoor.

  Prin ce se deosebeste alpinismul de catarare?

  La prima vedere, disciplinele sunt destul de asemanatoare, ambele avand in comun ascensiunea. Insa diferentele sunt considerabile daca se analizeaza:

  • Ambientul in care se desfasoara;
  • Obiectivele si conditiile de siguranta;
  • Dificultatea si lungimea traseului;
  • Gesturile si miscarile propriu-zise.

  Ambient

  Cea dintai diferenta se refera la mediul de desfasurare. Prima este ”gazduita” de un cadru 100 % montan, cu variate suprafete de teren, in conditii meteo incerte, departe de zonele locuite.

  A doua se poate desfasura atat outdoor, cat si indoor, atat pe o suprafata naturala, cat si artificiala: pereti de stanca, blocuri de gheata, panouri artificiale, etc.

  Obiective

  Deosebirea fundamentala dintre ele consta in obiectivele stabilite. In timp ce in alpinism, scopul urcarii este atingerea celor mai inalte piscuri montane, escalada se concentreaza pe alte obiective.

  In acest caz, nu primeaza destinatia, ci ”interesul” de a urca anumite obstacole, cat mai greu de depasit sau cel putin o parte dintr-un perete cu o dificultate ridicata.

  Siguranta

  Pe munte, daca nu ti-au luat-o altii inainte pregatind terenul, te vei baza doar pe prizele oferite in mod natural de portiunea de stanca sau cu gheata. Iar daca exista, uneori se afla la distante greu de atins.

  Peretii artificiali creati, dar si cei naturali sunt mai usor de adaptat pentru a fi parcursi. In mod normal, la distante de 1,5-2 m sunt amplasate spituri, un fel de holtsuruburi, ca cele care sustin rafturile.

  Parcurgand un traseu montan, zone cu stanci sau / si gheata, poti aluneca si te poti confrunta cu avalanse si caderi de pietre. Sau se intampla ca prizele sa nu poata suporta o sarcina suficient de mare.

  Insa astfel de pericole sunt mult mai rare, chiar absente in cazul varietatilor de escalada indoor si outdoor (free climbing, catarare libera, bouldering, etc.)

  Dificultate

  Traseele alese pentru alpinism sunt de obicei destul de accesibile. Principalii factori care le pot transforma in itinerarii anevoioase raman fenomenele atmosferice (viscol, ceata, alunecari de zapada si de teren, etc.).

  In schimb catararea se bazeaza aproape exclusiv pe complexitatea tehnica a pasajelor de stanca sau de perete. Acestea sunt anume gandite incat sa solicite abilitatile practicantilor (motricitate, coordonarea miscarilor, forta, mobilitate, etc.).

  Lungime

  Diferentele de lungime sunt mai mult decat evidente. Un alpinist are nevoie de o pregatire fizica in masura sa-i permita efortul prelungit (activitate aerobica), distantele putand uneori depasi 400 de metri.

  Comparativ, atletul de escalada sportiva are nevoie mai mult de forta musculara, de o foarte buna capacitate decizionala si de sincronizare, precum si de un excelent spirit de observatie.

  Dinamica

  Pentru ramurile escaladei, sunt permise si actiuni spontane precum lansarile intre prize sau sariturile. Data fiind inaltimea la care au loc (cel mult cativa metri), chiar in situatiile cele mai nefericite, riscurile asumate sunt minime. Daca exista, accidentarile sunt mai putin grave.

  In alpinism, miscarile sunt mai putin complexe, insa nu sunt admise gesturile haotice, orice dezechilibru putand fi fatal. In plus, alpinistii trebuie sa fie mai precauti in alegerea traseelor cu grad crescut de dificultate, tocmai pentru a nu ramane blocati (se pot confrunta cu situatii de criza).

  Foto: www.rmiguides.com

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads

  You May Also Like

  A urca pe munte inseamna provocare, pasiune si sacrificiu!

  Urcatul pe munte este considerat un sport extrem care se adreseaza in primul rand ...

  Nordic walking este un sport pentru toti – Descopera-l si tu!

  Nordic walking este un sport pentru toti – Descopera-l si tu!

  Te intereseaza sa antrenezi musculatura si sa stimulezi aparatul cardiovascular fara exercitii complicate la ...

  Cum sa te feresti de probleme de sanatate pe munte

  Pe munte, te poti confrunta cu situatii neprevazute legate de sanatate, care pot sa ...

  Fii responsabil in fiecare drumetie la munte!

  Orice drumetie de munte are un impact asupra mediului. Cum faci ca acesta sa ...