Aspecte mai putin placute la alergarea pe teren accidentat – La ce riscuri si incercari trebuie sa te astepti?

  Aspecte mai putin placute la alergarea pe teren accidentat – La ce riscuri si incercari trebuie sa te astepti?

  Spre deosebire de ciment sau asfalt (suprafetele cele mai dure), orice alta suprafata naturala (poteca batatorita / cu frunzis, drum forestier, traseu alpin, etc.) are o ”agresivitate” inferioara. Insa odata ce preferintele tale se opresc la alergarea pe teren accidentat nu inseamna ca ai exclus toate pericolele posibile.

  In trail running, anumite structuri anatomice vor fi mai putin afectate (de exemplu, tendoanele). Insa nu desconsidera denivelarile, portiunile alunecoase, diferentele de nivel, etc. Toate aceste caracteristici ale terenului vor favoriza diverse traume si evenimente neplacute.

  Ce aspecte negative poate caracteriza alergarea pe teren accidentat?

  Foto: www.beezales.wordpress.com

  In momentul in care parasesti asfaltul, pistele de alergare, gazonul parcurilor si terenurile de fotbal, etc. pentru off-road si trasee alpine, inseamna ca-ti asumi toate riscurile. Probabil, vei crede ca scapi nevatamat cu o foarte buna pereche de pantofi pentru alergare montana.

  Este doar partial adevarat. ”Deznodamantul” depinde de o multime de factori, desigur, aparte incaltarile, neaparat concepute pentru trail running:

  • Nivelul de antrenament;
  • Experienta pe suprafete atat de instabile;
  • Structura sistemului osteoarticular;
  • Dezvoltarea musculaturii;
  • Forma fizica dinaintea alergarii;
  • Conditiile meteorologice;
  • Dificultatea traseului parcurs;
  • Posibilele accidentari precedente, etc.

  Dar sa revenim la posibilele aspecte negative… Trail running-ul nu inseamna doar ”plusuri” (peisaje splendide, terapie pentru suflet si minte, absenta monotoniei sau aer nepoluat). Disciplina se identifica si cu o multime de ”minusuri”:

  • Mult mai multa oboseala si epuizare;
  • Mai putina aderenta pe suprafata de sprijin;
  • O reducere considerabila a vitezei de deplasare;
  • ”Paienjenisul” de denivelari care ”consuma” o parte din energie;
  • Accesul limitat la circuite suficient de permisive.

  Dar sa luam rand pe rand fiecare dintre aspectele mai putin placute la ”alergarea pe teren variat”:

  1. Mai multa oboseala

  Aceasta forma de alergare rezulta cu mult mai obositoare decat oricare alta. Se intampla chiar daca parcurgi o portiune perfect plana. Suprafata actioneaza ca un amortizor, reducand impactul. In acelasi timp, blocheaza si lansarea, solicitand musculatura.

  2. Mai putina aderenta

  Solul este imprevizibil, uneori ”miscator” la propriu, ceea ce scade din aderenta pantofilor de alergare. Efectul se simte mai ales pe portiunile in urcare, unde exista o predispozitie sa derapezi, dar nu si daca stii cum sa abordezi terenul.

  3. Viteza mai scazuta

  Alergarea pe teren accidentat rezulta mai lenta decat pe asfalt / ciment, suprafete ce favorizeaza miscarea de propulsie. Daca pentru un profesionist, ”intarzierile” pot ajunge la 10 secunde / km, pentru un debutant, decalajul poate inseamna 30-40 de secunde.

  Intr-adevar, trail running-ul nu poate fi descris ca o activitate ce favorizeaza viteza, desi stimuleaza dezvoltarea fortei musculare. Solul natural (pamant) si ”derivatiile” sale (iarba, frunzis, etc.) nu fac decat sa absoarba o parte din energie.

  4. Foarte multe denivelari

  Aparte diferentele de nivel sau portiunile alunecoase, trail runner-ul trebuie sa se ”lupte” cu denivelarile ce-l pun la incercare la fiecare pas. Este aproape imposibil sa gasesti un teren perfect plan, chiar daca alergi pe o poteca intens frecventata de trekker-i.

  5. Absenta unei rute propice

  Unul dintre cele mai mari dezavantaje se refera la alcatuirea rutei. Nu toti doritorii vor gasi in spatele casei sau blocului un traseu compatibil pentru acest tip de alergare. Si chiar daca au acces la unul, marea provocare o constituie elementul necunoscut.

  Ca urmare a conditiilor atmosferice adverse (ploi, vant, zapada, etc.) si fenomenelor meteo extreme (furtuni puternice), se poate intampla ca traseul cunoscut deja sa-si schimbe in mod radical ”infatisarea”.

  Stiai ca…?

  Anual, la nivel international, mai nou si la nivel national, se desfasoara diverse intreceri de trail running pe distante ultra lungi?

  Una dintre marile probleme a curselor pe distante extreme o constituie vitregiile naturii, punand in pericol sanatatea si siguranta atletilor . Cu acestea se confrunta in permanenta toti race-rii cutezatori care accepta provocari atat de marete.

  Foarte elocvente sunt in acest sens:

  Ultra Trail du Mont Blanc

  Eveniment cu traditie, ajuns la editia cu numarul 15, s-a desfasurat in acest an in intervalul 28 august – 3 septembrie. Competitia include mai multe probe (UTMB, CCC, TDS, OCC, PTL), dintre care prima, cea mai lunga si dificila, acopera distanta de 170 km, cu 10.000 m diferenta pozitiva de nivel.

  Apuseni Ultra Race

  Foto: www.facebook.com

  Alergarea pe teren accidentat Apuseni Ultra Race, la prima editie, reprezinta totodata primul ”ultra” autohton. Evenimentul a avut ca localizare Muntii Apuseni. Aici, in perioada 22 – 24 septembrie, cei 17 ”nebuni” ce au luat startul in Arieseni au fost nevoiti sa parcurga peste 170 de km in conditii extreme.

  Unii alergatori au fost luati prin surprindere de vremea rea. Nu toti au dispus de suficiente schimburi de haine si de incaltaminte uscata.

  Cu toate acestea, este de apreciat contributia organizatorilor care s-au depasit pe ei insisi. La punctele de alimentare, au asigurat gustari si lichide pentru rehidratare, iar de-a lungul traseului, voluntari.

  Dar fara se renunte, au reusit sa faca fata consecintelor mezociclonului care inainte cu cateva zile a facut ravagii in toata zona de vest a tarii. Printre altele, au avut de strabatut carari alunecoase, ”inecate” de noroaie si blocate de arborii doborati de furtuna.

  Si pentru ca ”meniul” sa fie complet, asa cum ii sade bine unei curse de o asemenea anvergura, nu au lipsit nici frigul, vantul si lapovita, in ciuda perioadei calendaristice destul de ”timpurii”.

  Iar pe bucata ce acopera Cheile Galbenei, adevarata provocare a insemnat, pe de o parte, catararea pe cabluri si lanturi, pe de alta, ”scaldatul” obligatoriu in apa aproape congelata.

  Recomandari pentru cei mai putin familiarizati cu alergarile

  Foto: www.therunningbug.com

  Persoanele care nu se pot lauda cu o certa experienta de alergare pe suprafete atat de ”capricioase”, se pot proteja respectand cateva indicatii:

  a. Alege trasee mai accesibile!

  Daca nu te simti in totalitate pregatit sa te confrunti cu alergarea pe teren accidentat, poate ar trebui sa lasi rutele extrem de complexe runner-ilor experimentati. Concetreaza-te mai degraba pe trasee cu solul mai compact, eventual pietruit, dar cu pietrele presate, fara atatea ”variatiuni”.

  b. Nu uita de recuperarea fizica!

  ”Abandonarea” suprafetelor foarte dure (asfalt, ciment) te scapa de o multime de leziuni, dar nu in totalitate. Suprasolicitarea fizica constituie un factor favorizant. Asadar, ia in considerare momentele de refacere. Astfel le vei lasa timp suficient muschilor si articulatiilor sa se odihneasca.

  c. Alterneaza suprafetele!

  Din cand in cand, schimba suprafata pe care alergi, indiferent daca esti sau nu ”fanul” vreuneia si independent daca te pregatesti la nivel agonistic / amatorial. Acest mic ”artificiu” contribuie la imbunatatirea performantelor. In plus, iti ”caleste” corpul pregatindu-l sa reziste la tot felul de solicitari.

  d. Nu renunta nici la trail running!

  Daca, din comoditate / din alte motive, preferi asfaltul, pistele de alergare sau benzile electrice din salile de fitness, nu trebuie sa renunti la ele. Reprezinta cele mai bune optiuni pe care le ai sa te pregatesti cand se apropie o competitie. Insa nu exclude din discutie posibilitatea sa le alternezi cu alergarea pe teren accidentat.

  Foto: www.rei.com

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads

  You May Also Like