6 lucruri pe care nu le stiati despre membrana Gore-Tex

  De cate ori nu vi s-a intamplat sa ezitati in a cumpara un anumit obiect vestimentar? Astazi avem la indemana diverse tehnologii pentru a ne proteja si a ne optimiza activitatile intreprinse, insa odata cu multitudinea de optiuni intervine si indecizia privind alegerile pe care le facem.

  Mai mult, alegerea unui echipament de munte profesional poate da cu atat mai multe batai de cap cu cat variabilele de luat in calcul sunt mai multe: cum se utilizeaza, rezistenta la conditii extreme, ofera confort in utilizare si mai ales pretul echipamentului, pe care-l stim mai piperat comparativ cu alte articole vestimentare.

  In randurile urmatoare gasiti 6 lucruri pe care ar trebui sa le stiti despre membrana Gore-Tex, care sunt avantajele / dezavantajele produselor care poarta sigla Gore Tex si cum trebuie utilizate.

  1. Membrana Gore-Tex, realizata dintr-un halogen: fluorul

  Asocierea termenului de impermeabilitate cu plasticul sau cauciucul este des intalnita,  insa membrana Gore-Tex nu este nici plastic, nici cauciuc, ci este un polimer sintetic. Astfel, Gore-Tex este un fluor sub forma de pulbere transformat intr-o membrana realizata din milioane de fibre microscopice, numite monomeri.

  Membrana Gore-Tex este utilizata in echipamente pentru profesionisti, precum pompieri, astronauti sau militari. Spatiile dintre aceste fibre microscopice sunt de 20.000 ori mai dense decat o picatura de apa si de 700 ori mai largi decat vaporul de transpiratie. De aici rezulta propietatea membranei Gore-Tex de a fi impermeabila (nu lasa apa sa treaca in interior) si totodata asigura respirabilitatea echipamentului (permite vaporilor de transpratie sa iasa la exterior).

  De asemenea, vantul este complet blocat, ceea ce permite mentinerea temperaturii corpului.

  2. Membrana Gore-Tex este destinata utilizarii in conditii de temperatura scazuta

  Tehnologia Gore-tex se utilizeaza cu succes in conditii de temperatura scazuta. Pentru a putea functiona, este necesar ca vaporii de transpiratie sa aiba unde sa se evapore, iar aceasta necesita un mediu exterior mai racoros. Altfel, daca indicele de umiditate si caldura din exterior este egal cu cel al corpului corpului, tehnologia nu functioneaza. Transpiratia nu are unde sa se evapore si provoaca o stare de disconfort.

  Prin urmare, articolele cu membrana Gore-Tex sunt recomandate in activitati outdoor precum alpinismul, sporturile de iarna, mersul in drumetii iarna. Nu este recomandat sa folosesti echipamente cu membrana Gore-Tex in  medii cu umiditate si temperatura ridicata, cum ar fi in Delta Dunarii.

  3. Membrana Gore-Tex este un strat interior, NU materialul exterior al unui produs

  De cele mai multe ori cand se vede emblema Gore-Tex pe o geaca sau pantaloni, se confunda membrana cu materialul exterior. Trebuie stiut ca membrana Gore-Tex se ataseaza definitiv pe un strat textil, insa acesta este unul din numeroasele straturi interioare pe care le poate contine o geaca tehnica, indiferent de brandul care a creat-o.

  4. Gecile impermeabile cu membrana Gore-Tex se usuca mai bine la temperaturi ridicate

  Contrar sfaturilor pentru ingrijirea bocancilor de munte (care pot include membrana Gore-Tex), echipamentele precum pantalonii sau gecile cu membrana Gore-Tex se usuca mai bine si isi pierd proprietatile mai greu daca sunt uscate  in medii cu temperatura ridicata. Aceast aspect se datoreaza structurii membranei realizata din milioane de monomeri, care „se aseaza” mai bine atunci cand sunt incalziti, fiind mai maleabili / diluati. Astfel, distanta dintre pori revine la forma initiala, spre deosebire de o uscare „la rece” cand modificarile survenite in timpul spalarii nu se remediaza si apar deci distante neuniforme.

  Spalatul echipamentului de munte in mod frecvent (mai ales la masina de spalat automata) anuleaza din proprietatile tehnice pe care acesta le are. Pentru a evita aceste probleme exista in comert detergenti speciali pentru echipamentele tehnice. Un brand foarte cunoscut de astfel de detergenti este Nikwax, pe care il si recomand din experienta personala.

  5. Nu exista un indice standard pentru respirabilitate

  Conceptul de respirabilitate a fost creat pentru prima data in1978 de catre fondatorii Gore, iar scala cea mai utilizata si de increderea a acestui concept este realizata de institutul Hohenstein, centrul international de cercetare.

  Cu toate acestea, performanta Gore-Tex este greu de imitat, astfel ca realizatorii unor tehnologii similare, cum sunt membranele Dermizax, Sympatex, E-Vent sau Mertex au proprii lor indicatori de masura. Asta nu inseamna ca membranele mentionate sunt mai putin bune, dar indicatorii si proprietatile sunt diferite fiind dificil astfel de a stabili un standard de respirabilitate care sa le includa pe toate.

  6. Toate produsele originale care poarta sigla Gore-Tex sunt testate in cele mai dure conditii

  Indiferent de brandul care le comercializeaza, produsele purtatoare a emblemei Gore-Tex sunt testate in cele mai dure conditii pentru a putea raspunde cerintelor utilizatorilor, a-i proteja si a le creste performantele.

  Astfel, in centrele Gore se gasesc diferite incaperi – simulatoare pentru produsele realizate cu tehnologia Gore-Tex. Spre exemplu o geaca cu membrana Gore-Tex este „aruncata” in mai bine de 200 de masini de spalat de diferite tipuri si testata timp de saptamani intregi. Spalarea nu este singura proba, exista simulatoare de temperatura care variaza intre -50 si +50 grade Celsius. E simplu, daca geaca prezinta defecte la sfarsitul perioadei analizate, brandul respectiv nu primeste permisiunea de a comercializa produsul respectiv sub marca lor.

  Prin urmare,  indiferent de brandul vostru preferat, fiecare produs care poarta sigla Gore-Tex, garanteaza calitatea acestuia.

  Probabil multi dintre voi au utilizat sau utilizeaza in prezent o geaca impermeabila, si poate si mai multi au optat pentru aceasta tehnologie.

   

  Din experienta voastra, ce ne puteti spune despre GTX comparativ cu alte tehnologii? Asteptam raspunsurile voastre in sectiunea de mai jos.

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads

  You May Also Like

  Maramont – producator echipament de munte (Romania)

  Maramont este un brand romanesc inregistrat oficial in anii ’90. Ideea brandului s-a nascut ...

  Echipament de munte: The North Face

  De brand-ul The North Face sunt convinsa ca a auzit multa lume. Bazele lui ...

  Corturi ultrausoare pentru backpacker-i si cicloturisti: 3 Modele Hannah, bune de cumparat

  Corturi ultrausoare pentru backpacker-i si cicloturisti: 3 Modele Hannah, bune-n toate cele

  Pentru backpacker-i, drumeti sau cicloturisti, greutatea bagajului poate fi o problema. Totul se poate ...

  Cu casti de schi Relax, arati grozav si te simti in siguranta!

  Cu o casca de schi Relax, arati grozav si te simti in siguranta!

  ”Look great, feel safe!”, asa suna sloganul brandului ceh Relax, ”autor” al urmatorului echipament ...